Kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL či nefiltrovaný kvasnicový Budweiser Budvar Cvikl a kam na ně. Tip na výlet!

27. červen 2016, 21:38
Kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL či nefiltrovaný kvasnicový Budweiser Budvar Cvikl a kam na ně. Tip na výlet!

Možná už jste o nich slyšeli… Možná už Vám je mnozí vychvalovali… Možná na ně máte chuť, jen nevíte, kde Vám je správně naservírují… Tedy, kam na nevšední piva z pivovaru Budějovický Budvar a konkrétně kam na kroužkovaný ležák B:SPECIAL či Cvikl?

Ale vlastně…, co když jste o nich ještě neslyšeli? Nevadí…, jak se říká: ,,učenej z nebe nespadl“. Pojďme si v rychlosti představit dva speciály z Českých Budějovic.

Kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL

Kroužkovaný ležák je na počátku své výroby v podstatě klasický světlý ležák značky  Budweiser Budvar. Aby se z tohoto klasického ležáku stal kroužkovaný, musí se přidat právě „kroužky“. Rozdíl ve výrobě spočívá v tom, že do hotového piva se těsně před stočením přidá nová kultura pivovarských kvasinek tzv. "kroužků"  a nový podíl extraktu. Poté se pivo stočí do sudů KEG, kde dojde k dalšímu stupni dokvašování, které přinese odlišnou senzorickou a biologickou jakost lišící se od tradičního ležáku. Výsledný obsah alkoholu je 5,0 % a výsledná chuť je říznější čerstvější a více svěží než u klasického ležáku.

Nutno podotknout, že Kroužkovaný ležák Vám nenačepují jen tak někde. Jde o pivo, které se dodává jen do vybraných gastronomických objektů, které splňují přísné podmínky pro dozrávání piva v sudech KEG, neboť ty musí před naražením stát v neměnné poloze po dobu nejméně jednoho týdne při teplotě 6 - 8 °C.

Nefiltrovaný kvasnicový Budweiser Budvar Cvikl

Nefiltrované kvasnicové pivo má čerstvější pivní chuť, vyšší říz a obsah alkoholu 4,0 % objemových. Ale proč se vlastně jmenuje Cvikl a co to vlastně cvikl je? Jedná se o bukový klínek, v podstatě špunt, kterým se dříve uzavíraly dřevěné pivní sudy ve sklepě. A protože upíjení nefiltrovaného piva rovnou ze sudu patří k pivovarské tradici, získalo tohle nefiltrované pivo název Cvikl a k tomu ještě dávku kvasinek navíc. Právě kvasinky mohou za charakteristický matný zákal nefiltrovaného piva.

Kam na speciály

A kde si nejlépe vychutnat čepovaný Kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL? Přeci v Českých Budějovicích a to konkrétně v restauraci Masné krámy.  Nejen, že tu výborně vaří, ale právě zde si můžete vychutnat i další piva pivovaru Budějovický Budvar.

Nejste-li zrovna v Českých Budějovicích, ale přeci jen byste rádi ochutnali budějovické pivní lahůdky, mrkněte na mapu Kam na Budvar.