Křídla pro Coldplay - dokument o unikátní spolupráci české výtvarnice Míly Fürstové se skupinou Coldplay

30. leden 2020, 12:58
Křídla pro Coldplay - dokument o unikátní spolupráci české výtvarnice Míly Fürstové se skupinou Coldplay

Celovečerní dokument o unikátní spolupráci české výtvarnice Míly Fürstové se skupinou Coldplay je dokončen, slavnostní premiéra se uskuteční 2.února v pražském Rudlofinu

Počátkem února budou moci čeští diváci konečně zhlédnout dlouho avizovaný dokument zachycující unikátní spolupráci mezi světoznámou kapelou Coldplay a respektovanou českou výtvarnicí Mílou Fürstovou, která pro skupinu vytvořila obal desky Ghost Stories s dnes již ikonickými křídly. Dva roky intenzivní a vzájemně inspirativní kooperace zaznamenal režisér Peter Hirjak v pozoruhodném dokumentárním filmu Křídla pro Coldplay, jehož velkoryse pojatá premiéra se uskuteční za účasti tvůrců v neděli 2. února od 19:30 v pražském Rudolfinu.  Vstupenky jsou k zakoupení v síti GoOut.

"Až do spolupráce s Coldplay byl můj tvůrčí proces vždy monologem. Tohle byla zcela nová zkušenost a výzva, do které jsem chtěla jít, protože se mi hudba a poetické texty Coldplay moc líbily," popisuje své prvotní pocity česká výtvarnice Míla Fürstová, dnes žijící v Anglii, kde vystudovala uměleckou tvorbu na Royal College of Art. "Věděla jsem samozřejmě, že jsou velmi slavní, ale jak závratně úspěšní Coldplay jsou, mi došlo v momentě, kdy album Ghost Stories vydali a začali mě kontaktovat novináři z celého světa," dodává umělkyně.

Dokument Křídla pro Coldplay, ke kterému nejedním rozhovorem přispěl i frontman a zpěvák Coldplay Chris Martin, zachycuje nejen vznik obalu alba, ale poukazuje také na momenty zrodu "dvou" významných umělců, na zásadní roli podporující rodiny a skutečnost, jak osudové může být setkání s inspirativním učitelem. Nadto je cesta Míly Fürstové obrazem odvahy, pracovitosti a houževnatosti talentované ženy z malé vesnice, která si šla odhodlaně a cílevědomě za svým snem, jenž se nakonec naplnil měrou více než vrchovatou. Díky vizualizacím, na kterých Coldplay na svých koncertech grafická díla Míly Fürstové zobrazují, její tvorbu objevily desítky milionů lidí nejrůznějších kultur po celém světě.  

Přestože jsem už nějakou zkušenost s natáčením rozhovorů o mé práci jak v Anglii, tak v Čechách měla, při spolupráci s Peterem mi bylo od počátku jasné, že tohle bude jiné kafe. Peter je totiž vypravěč příběhů a básník, který drží kameru. Dokument senzitivně navigoval krajinou příběhu, jak ho objevoval a nebál se změnit směr. Původně chtěl natočit třicetiminutový dokument, ale svým neustálým hledáním objevoval víc a víc věcí kolem mé spolupráce s Coldplay a začínal zjišťovat, že má v ruce daleko bohatší materiál, než si myslel. A ve mně to vzbuzovalo radost, protože dobře vím, že když je umělec zapálený do příběhu, který vypráví, může vzniknout dílo s velkou hodnotou a univerzálním významem pro spoustu lidí,“ netají se nadšením Míla Fürstová ze spolupráce s autorem dokumentu Peterem Hirjakem.

Více na www.kridlaprocoldplay.cz