Koncertem legendárního jazzmana Wayna Shortera vyvrcholí letošní Struny podzimu

25. říjen 2013, 13:24
Koncertem legendárního jazzmana Wayna Shortera vyvrcholí letošní Struny podzimu

Saxofonový velikán a nesporná legenda jazzové scény Wayne Shorter za necelé dva týdny udělá příslovečnou tečku za letošním 18. ročníkem festivalu Struny podzimu.

Shorter, jenž spoluvytvářel jednotlivé epochy jazzové historie a ovlivnil několik generací světových hudebníků, vystoupí ve středu 6. listopadu ve Velkém sále Lucerny společně se svým ceněným kvartetem ve složení Danilo Perez, John Patitucci a Brian Blade. Ve druhé půlce večera vstoupí do dialogu se spontánní jazzovou improvizací PKF – Prague Philharmonia pod vedením Martina Kumžáka. V Shorterových úpravách pro symfonický orchestr zazní Lucernou skladba Pegasus z novinkového alba Without A Net, stejně jako jeho starší skladby Lotus a Prometheus Unbound. A je se nač těšit: vždyť Shorterovu starší nahrávku Alegría z roku 2003 zdobí úryvek recenze The New York Times „největší živoucí jazzový skladatel"...

Ačkoliv letos v srpnu oslavil osmdesáté narozeniny, je Shorter stále na vrcholu svých tvůrčích sil a jako jazzový vizionář stále udává směr a je opět na světovém turné, které odstartuje právě pražským koncertem na Strunách podzimu. Vstupenky v cenách od 450 Kč jsou v prodeji ve Vstupenkovém centru Strun podzimu a sítích Perfect System a Ticketpro. V tuto chvíli zbývají poslední vstupenky k sezení.

Jazzu bude z části patřit i festivalová klubová noc Spotlight, která se uskuteční 9. listopadu v klubu Roxy/NoD. Vedle charismatické zpěvačky Andrey Triany se tuzemskému publiku představí manchesterské trio Go Go Penguin se svým jazzem ovlivněným elektronikou a mladý jazzový talent Ian Mikyska, který přiveze elektro-jazzovou formaci Profound Bass inspirovanou tanečními styly. Více informací na www.strunypodzimu.cz.