Koncert zvukové tvorby MUSICA NOVA 2016

27. listopad 2016, 22:37
Koncert zvukové tvorby MUSICA NOVA 2016

V pátek 16.12.2016 se koná od 19:00  v Divadle Alfred ve dvoře (Fr. Křížka 36, Praha 7) koncert premiér zvukové tvorby MUSICA NOVA 2016.

Zvuková (elektro a elektroakustické) tvorba je dnes jednou z nejatraktivnějších druhů hudby pro mladou generaci. Na koncertě uslyšíme výsledky 25. ročníku prestižní mezinárodní soutěže MUSICA NOVA. V r. 2016 se jí účastnilo 70 autorů z 21 zemí Evropy, Ameriky, Asie a Austrálie. Tento typ tvorby často slouží jako zdroj hudby pro film nebo počítačové hry či zvukové instalace. Dnes se hojně kombinuje s vizuálními efekty.

Na koncertě uslyšíme české i světové premiéry skladeb mladého Brita  Jamese Surgenora, který zvítězil v kategorii studiové tvorby, hned na to devadesátiletého zakladatele kanadské akusmatické hudby, tj. tzv. „kina pro ucho“ Francise Dhomonta, třetím oceněným v této kategorii  je Ital Antonio Scarcia. V kategorii nástroje či hlasu v živém provedení v kombinaci s elektronikou uvedeme skladbu mladé Japonky Kotoky Suzuki, která v oceněné skladbě používá papírové nástroje.  Dalšími oceněnými jsou Nizozemec Roderik de Man a mladá Češka Eliška Cílková. V českém kole kromě Elišky Cílkové se umístil Jiří Lukeš, známý svým experimentováním s hrou na akordeon.

Zajímavostí koncertu je také uvedení skladeb přidružené soutěže České ucho a to třináctiletého Jakuba Buriana, desetiletého Davida Prince a osmnáctiletého Dana Smejkala.

www.musicanova.seah.cz

http://ucho.sitespecificart.cz