Kód Salomon stále útočí! Přijďte v červenci zachránit Ostravu před magickým talismanem a vyhrajte tablet.

10. červenec 2014, 10:59
Kód Salomon stále útočí! Přijďte v červenci zachránit Ostravu před magickým talismanem a vyhrajte tablet.

V Ostravě / Praze 9. července 2014 – Nová zábavná turistická hra Kód Salomon, kterou si může zahrát každý, kdo si zdarma stáhne stejnojmennou aplikaci do chytrého mobilního telefonu, v červenci láká do Ostravy na mimořádný zážitek. Kdo se pustí do luštění záhady talismanu barona Rothschilda během prvního prázdninového měsíce, zažije nejen magickou atmosféru hry a objeví Ostravu tak, jak ji dosud neznal, ale má šanci vyhrát řadu cen.

V sobotu 26. července může každý změřit své síly s dalšími týmy hráčů v rámci speciálního herního dne. Účastníci této akce získají navíc možnost luštit šifry v Ostravském muzeu, na Dole Landek a ve Světě techniky U6  zdarma, pokud do nich budou chtít vstoupit. V rámci festivalu Colours of Ostrava, který začíná již 17. července chystají tvůrci hry další prezentaci a minihru

Václav Palička, iniciátor celého projektu a vedoucí Odboru ekonomického rozvoje magistrátu připomíná proč: „Přemýšleli jsme, jak propojit turisticky nejzajímavější místa Ostravy a sdělit světu, že stojí za to je navštívit. Mohli jsme použít obvyklé propagační letáky nebo zavést zvláštní autobusy, ale rozhodli jsme se vytvořit nástroj k podpoře cestovního ruchu, jaký zatím žádné město u nás nemá.“ Hra získala ocenění na přehlídce mobilních aplikací AppParade. Další informace jsou k dispozici na www.kodsalomon.cz.

Kód Salomon je zážitková herní aplikace, první svého druhu u nás. Od 1. května vodí své uživatele po nejzajímavějších místech Ostravy, jako jsou například industriální památky v Dolní oblasti Vítkovice, Slezskoostravský hrad, ZOO nebo halda Ema. Oživuje minulost významných lokalit pomocí jednoduchých úkolů a napínavého animovaného komiksu. Je ideální pro rodiny s dětmi, ale stejně tak je vhodná i pro jednotlivce a týmy starších dětí nebo dospělých, kteří spolu mohou soupeřit o čas a získané body v reálném čase.  

Hlavním hrdinou aplikace je současný kluk Filip, kterému jeho zesnulý dědeček - historik se zálibou v mysticismu, zanechal deník s návodem, jak zachránit město Ostravu před ničivou silou talismanu. Hráčům se během hry po městě zjevují v telefonech historicky reální svědci napínavé story: baron Salomon Rothschild - zakladatel Vítkovických železáren a Oskar Federer - jejich předválečný generální ředitel. Svědectví podávají i smyšlené postavy, například stařičký archivář z Vítkovického zámečku nebo šílený amatérský historik Obehnal.  

Animovaný příběh inspirovaný dějinami Ostravy nadchne retro-grafickým designem na motivy Julese Verna či Karla Zemana, kresby jsou dílem výtvarníka Jana Lastomírského. Samotné retro-prostředí aplikace půvabně kontrastuje s moderní povahou telefonů či tabletů.

Aplikaci si lze do mobilu stáhnout a prohlédnout zdarma kdekoliv. Hrát ji lze ale pouze v Ostravě na předem určených trasách. K dispozici jsou dvě krátké – řekněme turistické -  ty naplní jeden celý den, případně dva poklidnější -  a jedna dlouhá, spíše pro místní hráče, která zahrnuje 15 lokalit a může zabrat i několik dní.

Šifry zvládnou s pomocí rodičů rozluštit i děti, finesami aplikace jsou úkoly využívající nejnovější technologie. Telefon pozná místo, kde se nacházíte a na základě toho reaguje, podobně jako při geocachingu. Dokáže ale rozpoznat i předmět v terénu, na nějž ho namíříte (například sochu) a pak teprve otevřít další díl animace nebo přístup ke kódu (pracuje s tzv. augmentovanou realitou). Hráči šifrovacích her vědí, že jim navštívená místa v paměti utkví jinak a hlouběji, než při pouhé procházce.

PROČ HRÁT HRU PRÁVĚ V ČERVENCI?
Ti, kdo se zapojí do hry Kód Salomon v červenci, získají možnost vyhrát tablet, designová sluchátka nebo kapesní powerbanku. V sobotu 26. července v 10:00 bude ve vstupní hale Gongu v Dolních Vítkovicích zahájen herní den, který změří síly rodinných i dalších týmů na trase krátkého scénáře označovaného ve hře jako A1.
Pro slosování v soutěži ale stačí pouze registrovat svůj tým do hry během července nebo například splnit jeden její úkol. Slosováni budou i ti, kdo se zastaví u stánku Kódu Salomon na Colours of Ostrava a zašlou odsud pozdrav přátelům vyfotografovaný v kulisách hry, a dále ti, kteří si zde zahrají speciální minihru v terénu bez použití telefonů. Šanci dostanou i tací, kdo budou v červenci referovat o Kódu Salomon na některé ze sociálních sítí a dají o tom vědět na email [email protected]. Za každý zmíněný počin lze získat jeden vstup do osudí, čili největší šanci mají ti, kdo splní všech deset zadání. Výherci pak budou vyhlášeni na facebookových stránkách Kódu Salomon 5. srpna 2014.

KOUZELNÁ ODMĚNA
Největší odměna je ovšem připravena pro všechny, kdo jeden ze tří scénářů dohrají do konce a město od zlé moci talismanu zachrání, a to kdykoliv během roku. Talisman je totiž ukryt v reálně existující skrýši na tajném místě. Když hráč skrýš objeví, talisman ožije v jeho telefonu a s pomocí magie – totiž současné technologie - se zjeví v okouzlující 3D podobě přímo v prostoru jako živý. Tento zázrak si pak každý může s sebou odvézt domů jako památku na hru i Ostravu, a pochlubit se přátelům skutečně horkou technologickou novinkou.

Kód Salomon je po úvodní testovací fázi plně funkční a dostupný v appstorech obou nejrozšířenějších mobilních platforem – iOS a Android.

Trailer hry namluvený ostravským hercem Norbertem Lichým si pusťte zde: https://www.youtube.com/watch?v=vHwUob-HQg8