Kdy navštívit Mariánské Lázně? Kdykoliv! Vánoční trhy, festivaly filmové, jazzové i pohádkové, veteránský sraz, slavnosti a jiné kulturní lahůdky pro vás i vaše děti

8. listopad 2017, 14:43
Kdy navštívit Mariánské Lázně? Kdykoliv! Vánoční trhy, festivaly filmové, jazzové i pohádkové, veteránský sraz, slavnosti a jiné kulturní lahůdky pro vás i vaše děti

Mariánské Lázně jsou krásné město a snad již v roce 2018 se budou po právu honosit městem s titulem UNESCO. Ač mají mnozí z nás obraz lázní spojených převážně s procházejícími se dvojicemi popíjející minerální vodu ze zdejších léčivých pramenů, opak je pravdou. Město žije a nabízí opravdu mnoho atraktivních výletních míst k navštívení, sportovní vyžití a každoroční kulturní akce. A které TOP události byste si neměli nechat ujít?

Mariánskolázeňský vánoční trh

Vánoční atmosféra, která vždy druhý adventní víkend naplní Kolonádu pohodou a užaslými pohledy dětí a dospělých. Kulturní program je rok od roku propracovanější a tak i letos můžete těšit nejen na přední umělce z celé ČR, ale i na místní soubory a spolky. K trhu patří neodmyslitelně i stánky s rozmanitým zbožím a voňavými adventními specialitami, ukázky řemesel, výtvarné dílny a výstavy s vánoční tematikou.

trh_marianky

Marjánkovské jarnění

Vždy o Velikonoční neděli odpoledne v Anglikánském kostele se můžete těšit na hudbu a tanec folklórního souboru Marjánek, ukázky zvyků, tradiční pokrmy, pletení pomlázek a tvůrčí dílnu pro malé diváky, a mnoho dalšího.

Slavnostní zahájení Zpívající fontány

Nepřehlédnutelná dominanta města  se tradičně otevírá po zimní přestávce 30. dubna ve 21.00 hodin. Poté hraje denně od 7.00 do 19.00 každou lichou hodinu, ve 21.00 a 22.00 hodin včetně projekce s barevným osvětlením.

Zahájení lázeňské sezóny

Druhý květnový víkend v Mariánských Lázních koná tradiční „Slavnostní zahájení lázeňské sezóny“, které má dlouholetou tradici a celé město o tomto víkendu žije kulturou. Za účasti řady významných osobností, slavnostního svěcení a otevírání minerálních pramenů. Víkendové oslavy zahrnují svěcení léčivých pramenů, slavnostní průvod, koncert Západočeského symfonického orchestru, mši a bohatý doprovodný program, jehož součástí je např. setkání s několika významnými historickými návštěvníky města, nedělní Švihácká cyklojízda, atd.

mariankycvv

Jazzové lázně

Milovníci jazzové hudby již mají v diářích zapsáno, že na přelomu června a července se koná hudební festival Jazzové lázně. Hlavní část programu se odehrává každé odpoledne od 15.00 na Kolonádě

Sraz historických vozidel

Pestrá přehlídka nablýskaných historických automobilů v areálu Arniky v centru města. Podívaná, kterou není radno si nechat ujít se koná každý rok v červenci.

auta_mar

Marienbad Film Festival

Jen málokdo ví, že slavný Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech vzniknul v roce 1946 v Mariánských Lázních. Ano je to tak. Marienbad Film Festival si dává za cíl být českým filmovým festivalem věnovaným přednostně objevování nových filmových postupů v české a světové kinematografii. Program festivalu nabízí návštěvníkům Mariánských Lázní zážitek propojení velkoformátové projekce klasických filmů světové kinematografie a lázeňského města. Součástí festivalu je i bohatý nefilmový program.

Dny evropského dědictví

Každoročně jsou veřejnosti otevírány brány nejzajímavějších památek, včetně těch, které jsou jinak nepřístupné. Akce se koná celorepublikově a mnoho zajímavých míst se v tyto dny nachází i v blízkém okolí Mariánských Lázní.

Svatováclavské setkání lidí dobré vůle

Oslavy u příležitosti státního svátku, kterým si připomínáme patrona českých zemí. Návštěvníci se vždy mohou těšit na tradiční slavnosti se středověkou tématikou, bohatým doprovodný program, gastronomické zážitky, lahodná vína ze zahraničí i burčáky českých vinařů.

svatovaclavske_ml

Mariánské Lázně jsou městem, které je sice nevelké, ale nabízí tolik atraktivit a výletů k navštívení, že jeden den vám na vše stačit nebude. I proto je dobré zajistit si ubytování v Mariánských Lázních  s časovým předstihem, především, chcete-li navštívit město během některé z oblíbených každoročních akcí. Preferujete-li ubytování v hotelu a rádi byste si dopřáli i lázeňské služby, doporučujeme vyzkoušet Hotel San Remo či Hotel Cristal Palace, které nabízejí vlastní minerální prameny a další příjemné služby z kategorie Spa a Wellness.

Mnoho dalších každoročních akcí a tipů na výlety najdete na oficiálním webu Mariánských Lázní.

cristal_palace_hot