Kdo je laureátem Ceny Arnošta Lustiga za rok 2018 se dozvíme již příští týden.

9. květen 2019, 11:25
Kdo je laureátem Ceny Arnošta Lustiga za rok 2018 se dozvíme již příští týden.

Cena ARNOŠTA LUSTIGA za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost za rok 2018 bude předána už příští týden.  

Již poosmé bude v letošním roce udělena Cena Arnošta Lustiga. Tou je každoročně oceněna jedna osobnost, která se významně zasloužila o odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost. Jejími dosavadními laureáty jsou Václav Malý, Kamila Moučková, Bedřich Utitz, Petr Sýkora, Jiří Stránský, Dana Němcová a Paul Rausnitz, který cenu získal v loňském roce.

    Vyhlášení laureáta Ceny za rok 2018 a její slavnostní předání se bude konat, jak se již stalo tradicí, v Rezidenci primátora hlavního města Prahy, a to ve čtvrtek 16. května 2019 ve 12:00 hodin.

    Cenu založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora a v jejím Výboru zasedá cela řada významných osobností, jakými jsou socioložka Jiřina Šiklová, advokát a vysokoškolský učitel Jaromír Císař, publicista Jefim Fištejn, generální ředitel České televize Petr Dvořák, rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr či lékař, profesor Jan Pirk, který je jeho předsedou. „Osmým laureátem Ceny Arnošta Lustiga bude mimořádně komplexní osobnost, která si zaslouží obzvlášť veliký respekt
a vděčnost. Radost mám také z toho, že jde o osobu mladší, jejíž hrdinství je aktuální právě nyní, v dnešní době. Může tak bezprostředně inspirovat a motivovat každého z nás,“ říká president Česko-izraelské smíšené obchodní komory a jeden z původců myšlenky Ceny Pavel Smutný. Předsedou Čestného výboru Ceny je každoročně premiér, který během slavnostního ceremoniálu předává cenu laureátovi.

ARNOŠT LUSTIG se narodil 21. prosince 1926 v rodině pražského maloobchodníka. V roce 1941 byl z rasových důvodů vyloučen ze školy a poté se učil krejčím. O rok později byl transportován do terezínského ghetta, prošel koncentračními tábory v Buchenwaldu a Osvětimi. V březnu 1945 uprchl z pochodu smrti do Dachau a do konce války se skrýval v Praze. Holocaust z celé rodiny přežila pouze matka se sestrou, otec zahynul v plynové komoře v Osvětimi.

    Je autorem mnoha románů, povídek a scénářů, řada jeho knih byla přeložena do více než dvaceti jazyků a bezpochyby patří k vrcholným dílům literatury tohoto století. Mezi jeho nejznámější díla patří Noc a naděje (1957), Démanty noci (1958), Tma nemá stín (1991), Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (1964); za román Krásné zelené oči (2000) byl navržen mezi kandidáty na Pulitzerovu cenu, v roce 2009 byl mezi čtrnácti nominovanými na mezinárodní Man Bookerovu cenu. V roce 2008 také získal mezinárodní literární Cenu Franze Kafky. Arnošt Lustig zemřel 26. února roku 2011 v Praze.