Kde se naladit na Vánoce? Zkuste adventní trhy bez davů

28. listopad 2019, 13:43
Kde se naladit na Vánoce? Zkuste adventní trhy bez davů

S koncem listopadu se na náměstí po roce vracejí vánoční trhy, které se stávají stále oblíbenějším cestovatelským cílem. O tom vypovídají i rostoucí prodeje adventních zájezdů. Cestovní agentura Invia jich v minulém roce prodala v řádu několik set. Nejvíce Čechů míří do Drážďan či Vídně, kde mají vánoční trhy velkou tradici, první se tu konaly už v roce 1294. Své kouzlo má ale i Paříž či Krakov. Další tipy na adventní zájezdy najdete v následujícím článku. Nechte se okouzlit magickou vánoční atmosférou plnou světel, voňavého svařeného vína a místních specialit.

Předvánoční čas znamená pro mnoho lidí především stres, a proto čím dál více Čechů vyráží odpočinout si na adventní zájezdy. „Dlouhodobě sledujeme, že obliba adventních zájezdů stoupá, mezi klasicky nejoblíbenější patří zájezd do Drážďan, který často cestující spojí s vánočními nákupy za výhodnější ceny vybraného zboží,“ uvádí Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet. O rostoucí oblibě svědčí i to, že některé zájezdy jsou v současné době už vyprodané. Mezi oblíbené destinace patří také Vídeň, její centrum je slavnostně vyzdobeno a trhů je tu hned několik.

Na jeden den a autobusem

Vánoční trhy jsou rozesety po celé Evropě, stačí si tedy jen vybrat místo vašemu srdci nejbližší. „Organizované zájezdy u nás lze koupit už od 320 korun za osobu. Cestující se nemusejí už o nic dalšího starat a ušetří, protože zájezd vyjde levněji než běžná zpáteční jízdenka. Nejčastější způsob dopravy je autobus, v nabídce máme jak zájezdy jednodenní, o které je největší zájem, tak ty vícedenní,“ dodává Andrea Řezníčková.

Kvalitní potraviny i dárky z Polska

Polsko je z České republiky velice blízko, navíc nejsou zdejší trhy tak masovou záležitostí, jako je tomu u německých sousedů. To z nich dělá ideální destinaci pro odreagování se od předvánočního shonu. „Češi se k našim severním sousedům vydávají stále častěji. Polsko je zemí lákající na historickou architekturu i výhodné ceny a nepotkáte davy turistů,“ popisuje Andrea Řezníčková. Krakov, který se stal potřetí nejlepším evropským městem, jak vyplývá z průzkumu společnosti Which, má zvídavým turistům hodně co nabídnout. Největší vánoční trhy ve městě se nacházejí přímo na Ryneku Glowny, kde jsou stánky s místními specialitami, jako je například pitný med či smažené placky. „Zajímavou souvislost s místními trhy má legenda o bratrokrveprolití, k níž se váže nůž pověšený v zdejší budově zvané Sukiennice jako výstraha. Zkuste, zda ho najdete,“ přidává tip Andrea Řezníčková. V Krakově také probíhá každoročně soutěž o nejkrásnější tradiční krakovský betlém, takže tu najdete spoustu zajímavých betlémů všech druhů a tvarů.

Advent v tradiční letní destinaci

Chorvatsko je oblíbeným místem pro letní dovolenou, má však co nabídnout i v zimě. Vánoční trhy v Záhřebu patří mezi vyhlášené, dokonce se mohou chlubit trojnásobným vítězstvím ankety Nejlepší vánoční trhy v Evropě. „Chorvaté jsou známí tím, že si rádi užívají, a to se odráží i na vánoční atmosféře, která zde panuje. V ulicích se promítá 3D projekce, místní pouštějí koledy a nabízejí ručně vyrobené dárky,“ doporučuje Andrea Řezníčková.

Vánoce plné světla v Anglii

Vánoční svátky v Londýně nelze přehlédnout. Díky bohaté světelné výzdobě je londýnská předvánoční atmosféra například od německého adventu zcela odlišná. Britským trhům dominuje živá hudba, pouliční jídlo a divadelní vystoupení. Mezi nejpopulárnější tržiště patří Winter Wonderland, na kterém se nachází pouťové atrakce, stánky se svařeným vínem a domácími výrobky, ale i ledový bar. Za víkend mohou cestovatelé vidět to nejlepší z Londýna, například Trafalgarské náměstí s vánočním stromem, anebo si zabruslit na největším kluzišti ve Velké Británii. „Oblíbený je i náš zájezd, jehož součástí je návštěva vánočně vyzdobeného studia Warner Bros., kde se natáčely filmy o Harrym Potterovi,“ dodává Andrea Řezníčková. Za zmínku stojí i Oxford Street, hlavní nákupní ulice v Londýně, která se po setmění díky světelné výzdobě pyšní vskutku magickou vánoční atmosférou.

Vánoce s vyhlášenou gastronomií

Pro někoho může být předvánoční atmosféry příliš a potřebuje získat zpět určitý „nadhled“. K tomu je skvělým místem Eiffelova věž s výhledem na světélkující Paříž. Francie je vyhlášená svou kuchyní, za tradiční vánoční pokrm se považuje krůta plněná jedlými kaštany podávaná s vařenou zeleninou. Za ochutnávku stojí i bûche de Noël, což je vánoční roláda symbolizující dřevěné poleno, které dle tradice mělo vydržet hořet celou noc. Ještě typičtější bývá slavnostní Královský koláč, který se peče na Tři krále a ukrývá v sobě keramickou figurku. Kdo ji najde, stane se králem. To však znamená, že příští rok musí upéct koláč právě on.

Strašidelný čertovský průvod v Rakousku

Vinařské město Retz je jedno z nejkrásnějších v Dolním Rakousku a leží přímo u hranic s Českou republikou. Pro zájemce, kteří nechtějí za adventní náladou cestovat příliš daleko, patří mezi ideální destinaci. Město samotné má co nabídnout, například největší vinný sklep ve Střední Evropě, 57 metrů vysokou radniční věž a podzemní labyrint vinných sklepů. Největší atrakcí bývá každoroční průvod čertů – Krampuslauf. Takzvaní „krampusáci“ s hrozivými maskami doprovázení řinčením řetězů a pyrotechnickými efekty jsou ideálním zpestřením vánočních svátků a platí i na zlobivé děti.