Karel Gott zanechal své kořeny v Botanické zahradě hl. m. Prahy

3. říjen 2019, 14:13
Karel Gott zanechal své kořeny v Botanické zahradě hl. m. Prahy

„S hlubokým zármutkem jsme se dnes přijali smutnou zprávu o odchodu pana Karla Gotta. Je nám velkou ctí, že se tento velikán hudebního světa dne 28.5.2009 stal součástí projektu Kořeny osobností a vysadil v Botanické zahradě Praha vzácný strom wolemie vznešená (Wolemia nobilis). Díky tomu symbolicky zanechal své kořeny v botanické zahradě a pomáhá nám přitáhnout pozornost veřejnosti k vzácným pokladům přírodního bohatství naší planety,“ uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Wolemie vznešená je druh starobylé jehličnaté dřeviny z čeledi blahočetovitých (Araucariaceae).
Je to jediný žijící druh rodu  wolemie. Národní park Wollemi, kde v roce 1994 David Noble, strážce a terénní pracovník národních parků a rezervací Nového Jižního Walesu, objevil strom v hlubokém, odlehlém kaňonu, je vzdálený pouhých 200 kilometrů od největšího australského města Sydney. Přesné místo výskytu v přírodě se od té doby tají. Tato událost má pro botanický svět význam srovnatelný s hodnotou objevu vzácné lalokoploutvé ryby latimérie podivné (Latimeria chalumnae) pro zoologii a někteří vědci to přirovnávají k případnému nálezu živého dinosaura. Věda do objevu živé dřeviny znala pouze fosilie vyhynulých příbuzných. Pěstováním tohoto druhu se zabývá specializovaná školka a výtěžek z prodeje slouží nejen k ochraně Wollemie nobilis v přírodě, ale i k ochraně dalších ohrožených druhů australských rostlin. Česky se někdy Wollemia nobilis poněkud nelogicky nazývá wolemie vznešená na základě nesprávné úvahy, že druhové jméno bylo zvoleno z latinského nobilis („vznešený“).  Slovo nobilis je však odvozené od jména objevitele.

Kořeny osobností

Dlouhodobý celoroční projekt v areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy

Více než devět desítek osobností poctilo v uplynulých deseti letech Botanickou zahradu hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody, ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké. Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost potkat na Stezce osobností a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče. K dnešnímu dni se do projektu zapojilo již 98známých osobností. V letošním roce si svůj strom vysadil Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy, Ester Ledecká, snowboardistka a alpská lyžařka, a český lezec Adam Ondra. 14. srpna se k nim připojil také legendární Čtyřlístek a jejich autor Jaroslav Němeček a herečka Alena Vránová.