Kam v březnu v Praze za kulturou? Přehled nejlepších akcí!

24. únor 2015, 14:44
Kam v březnu v Praze za kulturou? Přehled nejlepších akcí!

Jaro už pomalu klepe na dveře, stejně jako několik skvělých březnových akcí v Praze, které byste si rozhodně neměli nechat ujít!

 Venku je hezky a vy nemáte co na sebe? Klasický scénář! Přijďte se podívat na Dyzajn market Jaro nebo na Jarní blešák ve Fabrice, kde určitě ulovíte pár kousků. K začátku jara neodmyslitelně patří i Matějská pouť, která jako každý rok představí kolem 120 českých i zahraničních atrakcí.

Kokoschka, Kolíbal i Rittstein aneb kam na výstavu

Nadšence umění určitě potěší výstavy Veletržního paláce Národní galerie, která si jich od konce února přichystala rovnou pět. Můžete se tak těšit na výstavu malíře Oskara Kokoschky, retrospektivní výstavu Stanislava Kolíbala, umělecké ztvárnění ateliéru Zbyňka Sekala, nový prostor s programem pro pohyblivý obraz, a výstavu pod vedením Martina Hejla s pětaosmdesáti členným týmem studentů, architektů, filozofů a sociologů. Začátkem března taky začíná v NoDu výstava Tomáše Motala (stavte se už na vernisáž), před půlkou března stojí za vidění v DOXu výstavu Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina, a "neprošvihněte" přehlídku současného výtvarného umění na veletrhu XIV. Art Prague.


Sochařský ateliér Zbyňka Sekala do 31. prosince 2015, Veletržní palác

Mandrage, Langerová, a nějaký ten jazz

Březnové večery se budou nést v rytmu koncertů, ze zahraničních interpretů se představí například mladá písničkářka Zola Jesus, indie electro-popová kapela Is Tropical, nebo čím dál známější festivaloví vymetači The Subways. Z českých interpretů si můžete pozpěvovat s Xindlem X a UDG, kteří se chystají na společné turné, poslechnout si písničky z nového alba Anety Langerové, nebo si oddychnout u jazzového koncertu Jazz Caravan. Poklidný koncert slibuje i plzeňská skupina Mandrage, což můžete posoudit sami na koncertu v divadle Hybernia.


Turné Anety Langerové nese název Na Radosti 2015 a svou atmosférou navazuje na projekt Pár míst

ČR jako festivalová velmoc

Zároveň nám pomalu začíná festivalová sezona, těšit se můžete na Žižkovskou noc, Electronic Beats Festival, nebo Febiofest Music Fest.

Milovníci filmů budou mít v březnu hodně napilno, čekají nás hned čtyři filmové festivaly.

Jeden svět je festival dokumentárních filmů o lidských právech, který chce narušit předsudky a nevědomí české společnosti. Pokud si chcete rozšířit obzory, určitě se podívejte na filmy mezinárodního filmového festivalu Febiofest, nebo navštivte Eiga-Sai festival japonského filmu, jehož letošním ústředním tématem je reflexe smrti v japonském filmu a kultuře. Pro odvážné publikum se připravuje Festival otrlého diváka, neboli přehlídka filmové (ne)estetiky.  


Přehlídka filmové (ne)estetiky slaví letos již 11. ročník... téma: otrlé děti / otrlé dětství

Gastro akcičky pro mlsné jazýčky ...

Březen vás určitě kulturně nasytí, ale až vám skutečně vyhládne, zavítejte na tradiční českou domácí zabíjačku Letenské prase, nebo přijďte ochutnat polévky ze všech koutů světa- Polívkování  (nezapomeňte, polévka je grunt!).

... a sportem ku zdraví!

S pěkným počasím venku můžete doslova vyběhnout do ulic s půlmaratonem Sportisimo Praha, otestovat si tak svoji fyzičku, a zároveň zahájit začátek běžecké sezony.

Další výstavy, koncerty, filmy a zajímavé akce pořádané v březnu 2015 najdete na kdykde.cz.

autor: Martina Svobodová