Kafkova Proměna s litografiemi Petra Nikla z nakladatelství Teapot je mezi finalisty Fedrigoni Top Award 2019

15. duben 2019, 12:37
Kafkova Proměna s litografiemi Petra Nikla z nakladatelství Teapot je mezi finalisty Fedrigoni Top Award 2019

Jedinou knihou z České republiky nominovanou do finále prestižní soutěže Fedrigoni Top Award 2019 je unikátní bibliofilie Proměna Franze Kafky s litografiemi známého výtvarníka Petra Nikla z nakladatelství Teapot.

Fedrigoni Top Award, mezinárodní soutěž pořádaná luxusní italskou papírnou Fedrigoni, každé dva roky oceňuje nejlepší grafické a tiskařské práce světa. Exkluzivní kolekci finalistů vybrala porota složená z mezinárodně uznávaných odborníků na grafický design. Protože soutěž je pořádána každé dva roky, vybíralo se ze skutečně velké konkurence designových počinů vytvořených od roku 2016. Vítězná díla budou vyhlášena na galavečeru 8. května v Berlíně. Na domácí půdě Proměna získala cenu Svazu polygrafických podnikatelů v soutěži Nejkrásnější kniha roku.

Nominace na Fedrigoni Top Award 2019 je mimořádným uznáním pro tvůrčí tým nakladatelství krásných knih Teapot a jeho spolupracovníky a také povzbuzením do další práce.  „Aktuálně s našimi grafiky a výtvarníky připravujeme k letošnímu vydání dvě nové knihy s Jiřím Slívou a Janem Švankmajerem, nyní jsou ve fázi tvorby maket,“ potvrdil Rudolf Leška, spolumajitel nakladatelství Teapot“.

Limitovanou edici novely Franze Kafky Proměna v nejstarším českém překladu Teapot vydal 28. října 2016, 101 let po prvním uveřejnění kultovního díla. Známý příběh proměny příručího Řehoře Samsy v brouka ozdobily čtyři originální litografie Petra Nikla přibližující hrdinovu postupnou metamorfózu zachycením proměny očí, které se na čtenáře dívají během celého příběhu. Výjimečnost nového vydání Proměny podtrhuje originální koncept grafičky Johany Kratochvílové ze studia Signatura. Proměna je vytištěna na prémiovém papíru Fedrigoni (Splendorgel Avorio 230 g/m2 – texty a litografie, Materica Pitch 250 g/m2 – přebal), který svým sametovým povrchem zprostředkuje čtenáři listujícímu knihou i příjemný vjem z doteku. Zvolená barevná kombinace potahového plátna a papírového přebalu s vyřezaným organickým motivem navíc umocňuje temnotu Kafkova textu. Každý ze 150 výtisků je číslovaným, signovaným a precizně řemeslně opracovaným originálem, jedinečným sběratelským kusem. Poslední výtisky knihy jsou k dostání na webu nakladatelství www.tpot.cz.

Nakladatelství a knihkupectví Teapot bylo založeno v roce 1990 Vladimírem Benešem pod názvem Bonaventura, nový název nese od roku 2013. Pokračuje v práci, již od roku 1967 formovala činnost Komorního sdružení pro hudbu, poezii a výtvarné umění Lyra Pragensis. Kniha v pojetí vydavatelství Teapot je chápaná jako umělecký artefakt – harmonický součin a soulad všech řemesel a umění, jež se na její výrobě podílejí. Samozřejmé propojení textu s ilustrací je tak rozvíjeno autorskými inovativními písmy, papíry, moderní typografií a ruční vazbou.