Jubilejní Svátky hudby se Šaturovou a Kahánkem

2. září 2016, 22:45
Jubilejní Svátky hudby se Šaturovou a Kahánkem

Výroční pětadvacátý ročník pražského koncertního cyklu Václava Hudečka Svátky hudby odstartuje 18. října tradičním zahajovacím galakoncertem ve Dvořákově síni Rudolfina. Houslista Václav Hudeček si pro tuto slavnostní příležitost pozval excelentní sopranistku Simonu Houdu Šaturovou, skvělého klavíristu Iva Kahánka a nadějnou mladou houslistku Pavlu Tesařovou. V dílech od Vivaldiho po Ravela sólisty doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou jednoho z nejlepších mladých dirigentů Tomáše Braunera.

Již po pětadvacáté ozdobí pražskou koncertní sezónu Svátky hudby Václava Hudečka. Koncertní řadu sázející na neotřelou dramaturgii a prezentaci mladých talentů na počátku kariéry otevře letos setkání s houslemi, klavírem a krásným hlasem. Třetí říjnové pondělí Václav Hudeček na pódium Dvořákovy síně Rudolfina pozve nejprve představitelku mladé houslové generace Pavlu Tesařovou a nový ročník cyklu zahájí spolu s ní tóny Vivaldiho Houslového dvojkoncertu a moll. Housle vystřídá klavír, za nějž ve více než populárnímu opusu Petra Iljiče Čajkovského, slavném Klavírním koncertu b moll, usedne jeden z nejúspěšnějších klavíristů dneška, charismatický Ivo Kahánek. A proč Václav Hudeček sáhl právě po těchto jménech? „Především pro jejich mimořádné umělecké kvality a samozřejmě i jejich věk, protože stále patří mezi mladé, i když už nikoliv začínající umělce. Představíme i letošní vítězku naší  luhačovické Akademie Pavlu Tesařovou, studentku pražské Konzervatoře ze třídy profesora Pavla Kudeláska. Hrát s námi bude SOČR s taktéž stále mladým a skvělým dirigentem Tomášem Braunerem,“ upřesňuje Václav Hudeček. 

Druhá polovina večera se pak ponese ve znamení zpěvu, svůj sladce zvonivý soprán rozezpívá vynikající pěvkyně Simona Houda Šaturová. „Na zahajovací  koncert se moc těším a doufám, že potěším i posluchače výběrem skladeb. Do programu jsem zařadila Mozartovu árii Aminty z opery Il re pastore, árii Karolíny z opery Dvě vdovy a árii Lindy z Donizettiho opery Linda di Chamounix. Zatím jsem s panem Hudečkem neúčinkovala, ale moc se těším, že spolu provedeme již vzpomínanou krásnou árii „L’amero saro costante“ od W. A. Mozarta,“ upřesňuje sama pěvkyně. Plejáda vynikajících hudebních osobností doprovázená Rozhlasovými symfoniky slibuje výtečný umělecký zážitek.

Sympatický koncertní cyklus, který ikona české houslové školy Václav Hudeček připravuje již čtvrt století, nabídne v letošním roce sedmero koncertů. Komorní setkání v sále Pražské konzervatoře vystřídají symfonické koncerty zasazené nejen do prostor Rudolfina, ale také Paláce Žofín. Těšit se můžete na Miroslava Sekeru, Kristinu Fialovou, Petra Nouzovského, Jana Simona, Jitku Hosprovou, Viléma Veverku, Evu Gajarovou či Lobkowicz Trio. 25. ročník završí tanečně svůdný projekt Radka Baboráka Orquestrina.

A co Václava Hudečka i po 25 letech na cyklu těší? „Těší nás, že za 25 let jimi prošla takřka kompletně celá současná muzikantská elita a to v době jejich začátků,  kdy je nikdo neznal. Zůstávají nám věrní a na Svátky se vracejí už jako muzikanti mezinárodní proslulosti. Vážíme si našeho publika, které nám natolik důvěřuje a plní sály i na neznámé mladé muzikanty a těší se s námi, až se z nich stanou hvězdy koncertních pódií,“ uzavírá mistr. Potěšte se proto i vy a nenechte si ujít v pravdě slavnostní Svátky hudby a zajistěte si včas svá místa nejen na zahajovací galakoncert 25. ročníku Hudečkova pražského koncertního cyklu.

Vstupenky jsou v prodeji v sítích Ticketportal a Ticketpro. Více informací najdete na www.svatkyhudbyvpraze.cz.