Jsou světoví a slaví čtyřicítku. ČT art připomene bratry Bubeníčkovy českým divákům

9. říjen 2014, 16:58
Jsou světoví a slaví čtyřicítku. ČT art připomene bratry Bubeníčkovy českým divákům

ČT art při příležitosti čtyřicátých narozenin bratří Bubeníčků v premiéře odvysílá záznam představení Les Ballets Bubeníček, které vzniklo letos v lednu, kdy první sólisté drážďanské Semperovy opery a Hamburského baletu přijeli po pěti letech hostovat do Národního divadla. Diváci jej budou moci na kulturním kanále České televize zhlédnout tuto sobotu 11.10.2014.

 Pro své vystoupení si bratři Bubeníčkové vybrali čtyři jednoaktové balety a ve dvou z nich také tančili. Ke spolupráci si dále přizvali čtrnáct zvučných jmen z řad svých kolegů a přátel, předních sólistů evropských scén z Drážďan, Berlína nebo Stockholmu. Komponovaný večer souboru s názvem Les Ballets Bubeníček odkazuje na slavnou skupinu Les Ballets Russes legendárního impresária Ďagileva z počátku dvacátého století. Bratři Bubeníčkovi se v něm prezentují nejen coby interpreti, ale předvádí i svá další nadání. Program je složen výhradně z choreografií Jiřího Bubeníčka, scénu navrhl Otto, který je rovněž hudebním skladatelem.

 Vstupní choreografie Le souffle de l’esprit (Dech duše) vznikla v roce 2007 pro Zürcher Ballett. Na počátku byla inspirována kresbami a malbami Leonarda da Vinciho, které také tvoří protiváhu jevištnímu pohybu. Druhá část, Toccata, vypráví mikropříběhy jednotlivců i dvojic, které se potkávají i míjejí. Dílo vzniklo pro New York City Ballet v roce 2009. Třetí část, strhující taneční drama Faun bylo inspirováno konkrétní událostí ze současného života a své umělecké vyjádření našlo v hudbě Francise Poulenca a Debussyho Faunova odpoledne s choreografickými citacemi z Nižinského. Choreografie byla poprvé uvedena v Drážďanech v roce 2012 a v Národním divadle měla svou českou premiéru. Závěr pak tvoří Obraz Doriana Graye na motivy stejnojmenného románu Oscara Wilda. Dílo věnovali bratři svému otci a poprvé ho uvedli v létě roku 2011 na zámku ve Velkých Losinách.

 Účinkují první sólisté baletních souborů z Hamburku, Drážďan, Berlína a Stockholmu: J. Bubeníček, O. Bubeníček J. Vallejo, E. Vostrotina, I. Salenko, A. Merkulova, R. Coumes-Marquet, C. Cangialosi, F. Voranger a další. Kamera M. Kubala. Televizní režie G. Skála