Jiří Bělohlávek obdržel v newyorské Carnegie Hall Cenu Antonína Dvořáka

21. listopad 2014, 14:25
Jiří Bělohlávek obdržel v newyorské Carnegie Hall Cenu Antonína Dvořáka

Symbolicky v předvečer státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii, 17. listopadu, obdržel mezinárodně uznávaný dirigent a významný propagátor české hudby Jiří Bělohlávek prestižní cenu Antonína Dvořáka. Stalo se tak na slavnostním aktu v newyorské Carnegie Hall.

Ocenění převzal Jiří Bělohlávek, jenž je podepsán pod mimořádnou kolekcí všech symfonií Antonína Dvořáka, z rukou ministra kultury ČR Daniela Hermana a mecenáše Karla Komárka. Překvapením pro oceněného pana dirigenta byla sólová sonáta E. Issaye v podání dirigentova oblíbeného houslisty Josefa Špačka.

Společenské akce se zúčastnila řada dalších významných osobností kulturního, společenského i politického života z České republiky i USA. Například. prezident Kennedyho centra Michael M. Kaiser, výkonný a umělecký ředitel Carnegie Hall Clive Gillinson, prezident Columbia Artist Tim Fox, za českou stranu například ředitel České filharmonie David Mareček či ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Do Carnegie Hall, místa světové premiéry Dvořákovy symfonie „Z Nového světa“, zavítal i skladatelův vnuk Antonín Dvořák III.

Předání Ceny Antonína Dvořáka a následný koncert České filharmonie byly součástí oficiální prezentace české kultury ve Spojených státech amerických u příležitosti 25. výročí Sametové revoluce a Roku české hudby 2014.