Jeskyně se ukládají ke spánku…ale ne všechny

6. listopad 2013, 10:24
Jeskyně se ukládají ke spánku…ale ne všechny Jeskyně se ukládají ke spánku…ale ne všechny

V České republice je registrováno na 4000 jeskyní, od malých slují až po několikakilometrové podzemní systémy. Čtrnáct z nich je zpřístupněných veřejnosti. Na území Čech jsou tři, zbývajících jedenáct je na Moravě. Pečuje o ně Správa jeskyní ČR se sídlem v Průhonicích u Prahy.

V zimním období je většina jeskyní pro veřejnost uzavřena, ale ty, které zůstávají otevřeny, nabízejí oproti letní sezóně mnohem klidnější návštěvu bez čekacích dob. 

Listopadem počínaje v některých zpřístupněných jeskyních utichá provoz zcela a v některých je omezen. Začíná období, kdy přezimující netopýři potřebují svůj klid a zaměstnanci Správy jeskyní provádějí nutnou údržbu a úpravy pro další sezónu.

Ve veřejnosti zpřístupněných jeskyních s elektrickým osvětlením prakticky na celém světě vzniká problém s výskytem různých druhů řas, sinic a mechorostů v okolí osvětlovacích těles - tzv. lampenflory. Tyto porosty krápníkové výzdoby nejen mění její barevný povrch, ale produkují huminové kyseliny, které mohou tuto výzdobu nenávratně poškodit.  Jsou zde cizorodým prvkem, který se v jeskyních bez osvětlení nevyskytuje. V našich jeskyních probíhá od roku 1978 likvidace lampenflory, zpočátku mechanickými prostředky (kartáči a tlakovou vodou), dalším krokem bylo použití UV záření, které se neosvědčilo, zvláště pro malý dosah a tvarovou složitost terénu v jeskyních. Chemické metody jsou další cestou, ale při použití nevhodných chemikálií může vzniknout více problémů a škod než při mechanickém postupu. Při hledání vhodné látky je nutné zvážit také její ekologickou přijatelnost. Zkušenosti za více jak dvacetileté období mohou návštěvníci spatřit v našich jeskyních a ukazují, že tato u nás prováděná unikátní technologie likvidace ve spojení s preventivními opatřeními (zkrácení doby osvitu, snížení intenzity světla a osvětlení svítidly a specifických vlnových délkách) je schopna problematiku vegetace kolem jeskyních svítidel uspokojivě řešit. Na začátku nové sezony návštěvníky tak uvítají pečlivě „umyté“ jeskyně.

Přehled otevíracích dob v zimním období a mnoho dalších informací najdete i na našich webových stránkách www.caves.cz