Jeseníky: krajová gastronomie je úspěšná a je po ní poptávka

30. září 2013, 12:17
Jeseníky: krajová gastronomie je úspěšná a je po ní poptávka

Už 22 restaurací a kaváren po celých Jeseníkách nabízí krajové speciality v iniciativě Ochutnejte Jeseníky. Jídla a nápoje se připravují dle tradičních receptů a do kulinářských variací se vkládají i místní ingredience. Hosté si tak pochutnávají na opravdu originálních menu zmístních surovin.

Celkově se do podpory regionální gastronomie pro návštěvníky Jeseníků zapojilo bezmála pět desítek subjektů. "Nejde jen o stravovací zařízení, ale i partnery, kteří iniciativu přímo podporují a místní producenty samotné," uvedl ředitel Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu Jan Závěšický s tím, že hlavním cílem je nabídnout návštěvníkům specifické chutě charakterizující Jeseníky.

To však není podle místních kuchařů zapojených restaurací snadné, zejména při hledání receptů. "Pomohli jsme si slezskou kuchyní. Vaříme ji od února a snažíme se pokrmy obměňovat. Před tím jsem podle takových receptů nevařil, ale není to až tak složité, navíc hostům chutná," pochvaluje si šéfkuchař Hotelu Dlouhé Stráně v Koutech nad Desnou Pavel Gargulák. Tamní restaurace nabízí například Slezské království nebeské, ale nebojí se připravit ani brambory na loupačku s tvarohem a další skvělá a vydatná jídla nejvyšších moravských hor.

Co se místních surovin týče, obracejí se restaurace nejvíc na producenty sýrů a masa. Dodavatelé jsou jak ti, kteří mají značku JESENÍKY originální produkt, tak ti, kteří zatím své výrobky neznačí. "V rámci iniciativy spolupracujeme s Místní akční skupinou Horní Pomoraví, která je koordinátorem projektu značení. Pracujeme společně už tři roky a dílo se daří. Největší radostí je spokojený zákazník, který Jeseníky ochutnává i místní kuchyní," pochvaluje si Závěšický.