Jedenadvacátá slovenská Pohoda přivítá legendární shoegazeové průkopníky Slowdive

9. duben 2017, 23:00
Jedenadvacátá slovenská Pohoda přivítá legendární shoegazeové průkopníky Slowdive

Slovenský festival Pohoda oznámil další velké jméno letošního jedenadvacátého ročníku: Na trenčínské letiště dorazí Slowdive, legendární kapela, která spoluvytvořila rockový styl shoegaze. Slowdive nahráli podle renomovaného časopisu Pitchfork 3 z 15 nejlepších shoegazeových nahrávek všech dob, dvě alba do TOP 10 podobného výběru zařadil i NME. Po takřka 20 letech se v roce 2014 opět sešli, aby odehráli koncert na barcelonské Primaveře. Získali si zpět srdce fanoušků a v lednu tohoto roku vydali po 22 letech novou skladbu. Slowdive budou hvězdou zahajovacího večera na letošní Pohodě.

Dalšími velkými jmény, která ozdobí mezi 6. a 8. červencem program Pohody, jsou například legendy indie popu alt-J nebo velký britský písničkářský talent Jake Bugg. Zaujme jistě také jedna z nejoriginálnějších postav současného amerického hip-hopu, transgender rapper(ka) Mykki Blanc nebo Solange, výrazná osobnost r’n’b, která letošním ziskem Grammy v kategorii R&B Performance definitivně vystoupila ze stímu své sestry Beyoncé. Silný zážitek slibuje muž s mimořádně podmanivým hlasem a jedna z klíčových zakladatelských osobností amerického grunge Mark Lanegan s kapelou, ale také mistr electro-techno-funku, hvězdný Boys Noize. Snový synth-pop nabídne Austra, punkovou smršť přiveze britský tandem Slaves. 

Pohoda si za 21 let získala pod vedením Michala Kaščáka mimořádné renomé mezi hudebníky, profesionály z branže a hlavně mezi fanoušky. Díky jejich hlasům se také probojovala mezi deset nejlepších středně velkých festivalů v Evropě za rok 2016.

Momentální cena vstupenek je 89€ a platí do 22. května 2017 nebo do vyprodání 6000 kusů, vstupenky je možné zakoupit v síti Ticketportal nebo na webu festivalu. V prodeji jsou rovněž lístky na parkování pro osobní auta či karavany. Více informací na www.pohodafestival.sk či www.facebook.com/pohoda.festival.              

Energická smršť flamenca s metalovou energií - to je dnes již hvězdné mexické duo Rodrigo y Gabriela, další z velkých jmen na letošní Pohodě. Všechny romantické duše uhrane teprve dvacetiletá britská klavíristka a zpěvačka Birdy, jejímuž kouzlu podléhají milióny citlivých a zamilovaných. Potěšením pro ironiky a přátele sarkastického pohledu na showbizz bude norské duo hudebních bavičů a mystifikátorů Ylvis.

Další zajímavá jména v line-upu jsou mezi jinými brazilská zpěvačka Dillon, skotský talent C Duncan, hvězdy alternativní scény Beak> a Ho99o9 nebo freestylová superskupina Beardyman’s Dream Team. Do Trenčína přijede z USA kapela kytaristy slavných Sonic Youth The Thurston Moore Group, jihoafrická, v kosmopolitním Berlíně usazená písničkářka Alice Phoebe Lou, z Velké Británie dorazí ostří hipsteři Idles, či neméně nabroušení punkeři Sleford Mods.

Programový blok Pohoda 1997 zopakuje koncerty 1. ročníku festivalu a unikátní živé provedení nejúspěšnějšího slovenského hudebně-humoristického alba z dílny legendárního tria Lasica, Satinský, Filip, které samozřejmě ponese jméno Bolo nás jedenásť