Jak se chovat v přírodě, abyste přežili?

1. listopad 2018, 11:03
Jak se chovat v přírodě, abyste přežili?

Milujete výlety za krásami přírody? Pak si dejte pozor hlavně na vrtkavé počasí a silné bouřky. Zásahy bleskem nebo nepříjemné úrazy kvůli podmáčené půdě nejsou v našich končinách žádnou výjimkou. Jak se chovat, když vám na výletě za dobrodružstvím počasí nepřeje?

Správné oblečení vám pomůže

Říká se, že není špatného počasí, jen špatného oblečení. Něco pravdy na tom je a oblečení byste na výletě do přírody neměli podceňovat.  Samozřejmostí by pro vás mělo být funkční oblečení a kvalitní sportovní obuv. Vždy si vezměte raději jednu vrstvu navíc. Je lepší ji v případě hezkého počasí odložit do batohu než po cestě prochladnout. Funkční kvalitní a značkové oblečení přitom nemusí být vůbec drahou záležitostí. Prolistujte si akční letáky známých prodejců na KompasSlev.cz a najděte outdoorové kousky i obuv za velmi výhodné ceny.

Bouřka v přírodě a jak poznat, že se blíží

Co ale dělat, když vás na výletě překvapí bouřka? Jakmile se nacházíte v přírodě, může být pro vás velmi nebezpečná. Tady je pár rad, které vám pomohou. Že se bouřka blíží poznáte například podle dotěrnosti hmyzu, ztišení ptáků, dusna nebo změny tvaru mraků. Jak je bouřka daleko a jak rychle postupuje, zjistíte podle hromů a blesků. Jakmile uvidíte blesk, počítejte vteřiny. Každá vteřina pak odpovídá cca 350 metrům vzdálenosti od vás.

Rady, jak se chovat v bouřce

Nemáte-li možnost úkrytu na bezpečném místě pamatujte si následující pravidla, mohou vám zachránit život.

  • Vzdalte se co nejdál od předmětů, které přitahují blesky. Nejčastěji se jedná o kovové věci, jako jsou lanovky, zábradlí, vleky atd.
  • Neschovávejte se pod samostatně stojící stromy na okraji lesa. Vyhledejte spíš nižší a hustší porost.
  • V bouřce neutíkejte, opusťte jakákoli vyvýšená místa jako jsou hřebeny hor.
  • Držte se dál od vodních toků, promáčená půda také představuje nebezpečí.
  • Nehledejte úkryt v jeskyních ani pod převisy a od jejich stěn se držte ve vzdálenosti alespoň 2 metry.
  • Nezůstávejte ve skupinách a už vůbec se nedržte za ruce. Od stojících osob si udržujte odstup alespoň 3 metry.
  • Setrvejte v úkrytu, dokud bouřka není vzdálená alespoň 10 km od vás.
  • Nepoužívejte telefony ani jiné elektronické spotřebiče.

Vždy před cestou do přírody sledujte aktuální předpověď počasí, sbalte si do batohu dostatek tekutin a svačinu. Nezapomeňte ani na pověstnou krabičku poslední záchrany, mohla by se vám hodit.