Jak rychle ukradnou kolo ve vašem městě??

9. září 2013, 14:23
Jak rychle ukradnou kolo ve vašem městě??

Česká pojišťovna prezentuje výsledky unikátního projektu BEZ KOLA. Jeho cílem bylo formou nadsázky poukázat na stále se zvyšující počet krádeží kol a také upozornit na možnosti jejich pojištění.

Ve čtrnácti vybraných městech České republiky byla proto umístěna nezabezpečená jízdní kola. „Bezbranná" však byla jen zdánlivě. Po celou dobu je totiž sledovala skrytá kamera. "Zatímco u celé řady jiných měst bylo možné před samotnou krádeží sledovat jisté plánování nebo váhání, v Hradci Králové se jednalo o rychlou a spontánní akci. Muž, který šel okolo, si všiml nezamčeného kola, jednoduše ho vzal a odjel na něm," uvedl Jan Marek z České pojišťovny. Po čtyřech minutách od opření kola o fasádu domu se ho ujmul relativně nenápadný mladší muž. Bez rozmýšlení a zjevného plánování - zkrátka jakoby nic. Celá akce trvala méně než deset vteřin.
V loňském roce řešila policie na území ČR téměř osm tisíc krádeží kol. Odhaduje se, že ale minimálně dvakrát tolik krádeží není vůbec nahlášeno. Přes rostoucí riziko však lidé zabezpečení svých kol zanedbávají. Tento průzkum kázal, že ačkoliv se denně v České republice ukradne přes dvacet jízdních kol, skoro pětina cyklistů si je nijak nezabezpečuje. Téměř 90 procent lidí pak vůbec netuší kde a jak si mohou kolo pojistit.

Všechna videa si můžete prohlédnout na www.bezkola.cz přičemž odkaz na „nejrychlejšího zloděje" je níže

Video

Je zajímavé, že zatímco lidé jsou ochotni strávit velké množství času výběrem kol a obejít téměř všechny prodejce jízdních kol v místě bydliště a smlouvat o ceně, zabezpečením kola se příliš nezabývají. Stejně tak se u svého prodejce málokdy zeptají na možnost pojištění, resp. připojištění kola. Např. firma 4EVER poskytuje při zakoupení nového kola 4EVER pojištění proti odcizení na 1 rok zdarma. Velmi rychlou a jednoduchou registrací na www.4ever.cz si bezplatně si můžete pojištění sami aktivovat.