Jak přežít karanténu ve zdraví a kondici radí trenér Jakub Bína, foodblogerka Koko nebo bývalý záchranář Vít Samek

30. březen 2020, 12:19
Jak přežít karanténu ve zdraví a kondici radí trenér Jakub Bína, foodblogerka Koko nebo bývalý záchranář Vít Samek

Zdravě uvařit na víc dní tak, aby nepřišlo nic nazmar a nebylo třeba chodit nakupovat obden, správně se protáhnout a udržet se ve formě i doma nebo získat řadu užitečných informací o nemoci, která nás pronásleduje na každém kroku. To a mnohem víc je k vidění zdarma na internetové televizi Mall.tv.

Ta během několika dní přizpůsobila svůj program vysílání aktuální situaci, ve které se Česko nachází, a v sérii Aktuálně z karantény nabízí řadu tipů, jak nelehké období překonat.

O menu v karanténě se postará populární foodblogerka Veronika Koko Šmehlíková ve speciální verzi svého pořadu Menutovka, který nenatáčí se štábem v profesionální kuchyni, ale se svým manželem doma. Podělí se v něm o rychlé recepty bez masa, lepku, laktózy i námahy, přidá tipy, jak zužitkovat přebytečné zásoby, a upeče svůj první chleba z vlastního kvásku. Nebo se o to alespoň pokusí.

Rodina chce teď furt jíst. To jsou snídaně, obědy, večeře, jedna svačina, druhá svačina, třetí svačina, noční svačina. Mám pocit, že mnoho z nás neustále něco kuchtí nebo myje nádobí a zase kuchtí a celkově tráví v kuchyni zbytečně moc času, který by se dal věnovat i něčemu jinému. Z vlastní zkušenosti chci proto poradit, jak to udělat trošku ekonomičtěji, a to co se týče práce, času i šetření energií a peněz,“ vysvětluje Koko svůj záměr. „Nastala doba, kdy nechodíme nakupovat tak často, nechodíme zvlášť pro každou maličkost. Naopak nakupujeme na dlouho dopředu a také ve větším množství. Přirozeně se pak stává, že máme doma nějaké zbytky zeleniny, se kterou nevíme, co dělat,“ dodává Koko, která kromě přípravy teplých jídel, ukáže divákům třeba i to, jak jednoduše zeleninu naložit.

Současná omezení se ale neodráží jen v našem jídelníčku. Limitovaný je i náš přirozený pohyb, což se může zpočátku projevit „jen“ párem nevzhledných špíčků, nicméně při delším trvání působit negativně na naše zdraví. I tahle nepříjemná situace, má své řešení. Cvičit se dá totiž na docela malém prostoru. Jak na to, poradí profesionální trenér Jakub Bína každé ráno od 9:00 na internetové televize Mall.tv. „Ke cvičení nebudete potřebovat vůbec nic, jen vlastní tělo, láhev s vodou, trochu místa okolo sebe a hlavně výdrž,“ motivuje v prvním díle pořadu Cvičí celé Česko Bína, který už dostal do formy nejednoho zapřisáhlého nesportovce, třeba reportéra Honzu Tunu, internetového baviče Kazmu nebo trojnásobnou maminku Tamaru Klusovou.

Vysílání internetové televize Mall.tv, ale uspokojí i hlad po informacích. Bývalý záchranář Vít Samek upustil od podstupování preventivních a diagnostických vyšetření Na vlastní otvor, aby lékařům nepřidělával práci, a místo toho začal hledat na vlastní pěst odpovědi na nejpalčivější otázky týkající se zákeřného viru. „Kde jinde točit o koronaviru než právě na Bulovce,“ uvádí Samek své první video o pandemii, která nyní paralyzuje celý svět. „Na vlastní otvor jsme na chvíli odložili a máme pro vás několik videí s radami, které by mohly být užitečné, a pár rozhovorů s lidmi, kteří nejenže mají co říct, ale mohli by řadu lidí také uklidnit,“ dodává Samek v díle s názvem Podceněné roušky. V dalších epizodách se pak věnuje tomu, jak řešit stres spojený s náhlými změnami a nejistotou, co aktuálně doporučuje porodní asistentka nebo jaké jsou rozdíly mezi koronavirem a chřipkou. 

Všechny pořady jsou zdarma kdykoli a kdekoli k vidění na www.mall.tv, nebo v mobilních a Smart TV aplikacích internetové televize Mall.tv.