Hrady a zámky v Pardubickém a Královéhradeckém kraji zahajují sezónu. Každý objekt si připravil pro své návštěvníky novinku, která jistě potěší

24. březen 2015, 14:53

Návštěvnická sezóna 2014 byla z pohledu kastelánů velmi příznivá a odrazila se tak na proběhlých či probíhajících stavebních obnovách památkových objektů. Kromě těchto obnov či revitalizace zámeckých/hradních parků si správy objektů připravily také novinky přímo na prohlídkových trasách, rozšířila se i nabídka kulturních akcí na objektech.

 „Loňský rok byl pro nás mimořádně příznivý a já věřím, že v tomto trendu budeme pokračovat. Ač sezóna oficiálně začne první dubnový víkend, případně 1. dubna, některé objekty mají již otevřeno – Betlém Hlinecko (Soubor lidových staveb Vysočina) má celoroční provoz, zámek v Litomyšli zahajuje sezónu poslední březnový víkend květinovou výstavou, tento poslední březnový víkend také návštěvníkům prvně otevřeme Hospitál Kuks po celkové obnově. Hrádek u Nechanic se otevře také 28. března a nabídne návštěvníkům velikonoční výzdobu zámku. Stejně jako loni pokračujeme ve věrnostním programu NPÚ – Klíč k památkám, kdy návštěvníci sbírají razítka do papírových pasů a na šestý objekt mají vstup zdarma, naše Územní památková správa nadále spolupracuje se ZOO Dvůr Králové a ZOO Liberec. Pokud dospělý návštěvník předloží vstupenku z jedné z těchto zoologických zahrad, má u nás nárok na snížené vstupné. Sleva platí i obráceně. Budeme pokračovat v oblíbené Hradozámecké noci, připojíme se ke Dnům evropského dědictví, Noci kostelů a dalším vyhlášeným akcím. Od loňského roku nabízíme zaslání dárkových poukazů jako vstupenku/dárek na kterýkoliv z našich objektů. Myslím si, že každý objekt, respektive každý kastelán a jeho tým si připravili novinku, která potěší“, vyjmenovává plány na sezónu PhDr. Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově.

Národní památkový ústav letos již popáté realizuje projekt Postopách šlechtických rodů, letos s podnázvem Velká hradozámecká inventura, který návštěvníkům představí, jak se o památky pečovalo a pečuje, jaké obnovy proběhly a z jakého důvodu, budou vystaveny mobiliární předměty, které jsou jinak uloženy v mobiliářích.  Přehled plánovaných aktivit je uveden v příloze v kulturních kalendářích.