Historický úspěch. PARAZIT je první cizojazyčný vítěz Oscara za nejlepší film

10. únor 2020, 14:30
Historický úspěch. PARAZIT je první cizojazyčný vítěz Oscara za nejlepší film

Parazit dnes v noci v losangeleském Dolby Theater přepsal dějiny. Černá komedie režiséra Bong Joon-hoa se stala vůbec prvním cizojazyčným snímkem, který získal Oscara za nejlepší film. Zároveň se jedná o první oscarovou výhru pro Jižní Koreu – a to hned čtyřnásobnou. Kromě kategorie nejlepší film Parazit triumfoval i v kategoriích nejlepší mezinárodní film, nejlepší původní scénář a k velkému překvapení všech i v kategorii nejlepší režie. 

  • PARAZIT se při příležitosti oscarového triumfu vrací do kin sítě Cinema City, stále jej také najdete v programu jednosálových kin po celé ČR. Průběžně aktualizovaný seznam všech projekcí najdete zde: bit.ly/Parazit_vkinech 

Vybraná kina v ČR nyní uvádějí speciální černobílou režisérkou verzi filmu

Film si diváci mohou pustit legálně online ve videopůjčovně Aerovod

Fenomenální úspěch po celém světě 

PARAZIT měl světovou premiéru loni v květnu na festivalu v Cannes, kde získal nejvyšší ocenění – Zlatou palmu. Černá komedie o chudé, ale mazané rodině, která se infiltruje do domácnosti bohatého byznysmena, se v následujících měsících stala jednou z nejdiskutovanějších událostí filmové sezóny. Snímek získal přes 170 ocenění, v USA utržil více než 30 milionů dolarů a v českých kinech se stal nejnavštěvovanějším asijským filmem za posledních 20 let.

„Nikdy by mě nenapadlo, že mohu vyhrát“

Při přebírání sošky za nejlepší režii vzdal Bong emotivní poctu Martinu Scorsesemu: „Být nominovaný po jeho boku byla nesmírná pocta. Nikdy mě nenapadlo, že bych mohl vyhrát,” řekl geniální korejský tvůrce. O několik chvil později Bong Joon-ho stoupal na pódium Dolby Theater znovu – tentokrát přebrat se svým týmem tu nejcennější sošku ze všech. Producentka filmu Miky Lee složila režisérovi emotivní poklonu: „Mám na něm ráda všechno. Jeho úsměv, jeho bláznivý účes, to, jak mluví, jak chodí, ale hlavně to, jak režíruje. A nejraději na něm mám jeho smysl pro humor… nikdy se nebere vážně.“

Bong zachránil Oscary

Hollywood prokázal dobrý vkus, hurá! Po letech, kdy Oscaři zachovávali hodnoty mainstreamové šedi a odměňovali průměrnost a konformitu, udělala Akademie odvážné a brilantní rozhodnutí. Sošku za nejlepší film, nejlepší režii, nejlepší scénář a nejlepší mezinárodní film získal snímek, který si to doopravdy zaslouží,“ okomentoval Peter Bradshaw z deníku Guardian. Ben Travers ze serveru Indiewire pak ve své glose napsal: „Bong Joon-ho zachránil Oscary. Jeho úsměv. Jeho bláznivé vlasy. Jak chodí, jak mluví, ale hlavně to, jak režíruje – toto vše přispělo k tomu, že se 92. Oscaři zapíší do dějin. Díky čtyřem výhrám, které si film připsal, obzvláště těm nečekaným, za nejlepší režii a nejlepší film, se Oscaři 2020 řadí mezi nejlepší ceremoniály všech dob.