GIGANTI DOBY LEDOVÉ V OSTRAVSKÉM TROJHALÍ KAROLINA

11. listopad 2019, 12:02
GIGANTI DOBY LEDOVÉ V OSTRAVSKÉM TROJHALÍ KAROLINA

Ve velkolepém prostoru ostravského Trojhalí Karolina proběhne od 1.listopadu 2019 do 23.února 2020 unikátní výstava s názvem Giganti doby ledové.

Každý, kdo by chtěl stát tváří v tvář pětimetrovému mamutovi nebo si na vlastní oči prohlédnout obřího pozemního lenochoda, má možnost navštívit výstavu „Giganti doby ledové“ v prostoru zastřešeného Náměstí ostravského Trojhalí Karolina. Po úspěchu zaznamenaném u návštěvníků a četných školních výprav v loňském roce, je tato jedinečná výstava k vidění od 11. listopadu letošního roku do 23. února 2020.

Vědci se spojili s umělci a připravili unikátní expozici 17 modelů zvířat z doby ledové v životní velikosti. Všechny modely vynikají reálným zpracováním, jsou zde zastoupeny druhy, které vyhynuly před 10 tisíci lety vlivem klimatických změn ale i druhy, které skonaly před „pár staletími“ rukou lidskou. Autoři výstavy připravili opravdové giganty, jako například jednorožce - elasmotérium nebo ptáka moa. Dalším rozměrem výstavy jsou „scény s příběhem“, konkrétně veledaněk bojující o život se skupinou hyen, lev útočící na prakoně, či monstrózní scéna mamuta, který se dostal do spárů 3 zkušených lovců. Každý z modelů zvířat je zasazen do scenérie imitující životní prostředí daného zvířete.

Součástí výstavy jsou i doplňující texty o době ledové, o tom, jak modely vznikají, a také pracovní listy pro první a druhý stupeň ZŠ s rozšiřující informací pro učitele nebo rodiče. Všechny tyto texty jsou volně ke stažení na stránkách výstavy www.giganti.cz pod odkazem pro školy na hlavní straně.

Celý prostor je pohodlně přístupný pro kočárky a vozíčkáře. Vstřícným gestem pořadatelů výstavy je možnost fotografování bez poplatku a omezení. Otevřeno bude každý den od 10.00 do 18.00. Pro školní výpravy lze ve všední dny dohodnout i dřívější otevření výstavy.

Výstava se koná v krásném a monumentálním prostoru Trojhalí Karolina (konkrétně na zastřešeném Náměstí), který je nicméně nevytápěný, proto je nutné přijít ve stejném oblečení v jakém se návštěvníci budou pohybovat v zimních měsících venku.

Ceny vstupenek na výstavu jsou následující:

  • Dospělý: 150,- Kč
  • Zlevněné vstupné (děti, studenti, důchodci, ZTP): 90,- Kč
  • Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti nebo 1 dospělý + 3 děti): 350,- Kč