Galerii Jaroslava Fragnera zaplnila malá velká česká architektura

28. březen 2014, 12:48
Galerii Jaroslava Fragnera zaplnila malá velká česká architektura

Mohlo by se zdát, že mimo práce velkých mezinárodních hvězd architektury, hýčkaných mediálním světem, se nic jiného významného a zajímavého v architektuře neděje.

Opak je však pravdou - v reálném světě ale existuje široká škála staveb a jiných objektů různého zaměření, vznikajících v podstatně skromnějších podmínkách a přesto, či právě proto nepostrádajících sílu a působivost. Zhruba těmito slovy uvedl významný architekt a profesor na Fakultě architektury Technické univerzity v Liberci Jiří Suchomel konferenci Architektura mimo centra. Zmíněná konference, na níž přednášely dvě desítky architektů, urbanistů i teoretiků architektury z celého světa, byla vyvrcholením stejnojmenného dvouletého projektu. Doplnily ji také výstava a publikace; a právě výstava Místa architektonického vz(d)oru / Česká architektura mimo tradiční centra 1990-2013 je nově do 23. dubna k vidění v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.

Autorem koncepce projektu je Petr Volf, který v publikaci i pro výstavu soustředil přes stovku vybraných staveb dokončených v letech 1990 až 2013. Všechny se nacházejí na území České republiky a v drtivé většině jde o objekty sloužící širší veřejnosti nebo nacházející se na veřejných místech.

Pohled na přístup zdejších autorů v Galerii Jaroslava Fragnera doplňuje ještě další výstava Na okraji / Slovenská architektura mimo tradiční centra, která návštěvníky seznamuje s nejzajímavějšími architektonickými počiny za poslední dvě desetiletí. Projekt mapuje ohniska architektury, ale také výsledky snažení směrovaných převážně v odlehlých částech Slovenska. „Výstavu doplňuje osm dokumentárních filmů, v nichž vybrané realizace přibližují jejich tvůrci i uživatelé. Divák tak získá bezprostřednější dojem z architektury v prostředí jejího vzniku," říká hlavní kurátorka projektu, uznávaná historička architektury Henrieta Moravčíková. Tato výstava je představena v galerii Slovenského institutu v Jilské ulici, tedy v bezprostřední blízkosti Galerie Jaroslava Fragnera. Více na www.gjf.cz nebo www.ex-centric.eu.