Francouzsko-český film Marguerite režiséra Xaviera Giannoliho vybrán do soutěže v Benátkách

30. červenec 2015, 15:19
Francouzsko-český film Marguerite režiséra Xaviera Giannoliho vybrán do soutěže v Benátkách

Nový snímek francouzského režiséra Xaviera Giannoliho MARGUERITE bude soutěžit v hlavní sekci na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách (2.-12. září 2015).

Snímek s českou koprodukční účastí (Sirena Film, producent Artemio Benki), byl natáčen z velké části v České republice a premiéru u nás bude mít 24. září.

Synopse

Paříž dvacátých let. Marguerite Dumont je zámožná žena, milovnice hudby a opery. Už celé roky pravidelně zpívá pro své hosty. Jenže Marguerite zpívá zoufale falešně a nikdo jí nikdy neřekl pravdu. Její manžel a blízcí ji nechávali žít v iluzích. Vše se zkomplikuje, když si vezme do hlavy, že zazpívá před skutečným publikem, v Opeře.

Příběh je volně inspirován osudy Američanky Florence Foster Jenkins, operní zpěvačky známé jako „královna kraválu“, která se ve 40. letech minulého století proslavila svým příšerným hlasem.

V hlavní roli Marguerite exceluje Catherine Frot, která se naposledy objevila například ve snímku Z prezidentské kuchyně (Les Saveurs du palais, 2012) o přátelství prezidenta Francoise Mitterranda a jeho kuchařky.

Marguerite je šestým filmem francouzského režiséra Xaviera Giannoliho, který v roce 2012 soutěžil na festivalu v Benátkách se svým filmem Superstar, a dvakrát se účastnil soutěže na festivalu v Cannes: v roce 2006 s filmem Píseň pro tebe (Quand j’étais chanteur) a v roce 2009 s filmem Na počátku (Je suis parti de rien).

Dobové komediální drama vzniklo za české koprodukční účasti a z velké části se natáčelo v českých lokacích, mimo jiné v prostorách Divadla na Vinohradech.

Režisér Xavier Giannoli o vzniku filmu

"Asi před deseti lety jsem v rádiu slyšel neskutečný hlas operní pěvkyně, která zpívala Mozartovu Královnu noci, ale naprosto falešně. Bylo to velmi legrační, působivé… V nahrávce to praskalo, byla stará a tajemná, jako by byla z jiného světa.
Zjistil jsem, že pěvkyně se jmenovala Florence Foster Jenkins a žila ve Spojených státech ve 40. letech. Byla bohatá, milovala hudbu a operu a hlavně si vůbec neuvědomovala, jak úžasně falešný má hlas. Pravidelně zpívala v kruhu obvyklých hostí a ze společenského pokrytectví, kvůli finančním zájmům nebo z prostého slabošství jí nikdo z jejího okolí nikdy neřekl, že zpívá naprosto falešně…
Už jen ta situace samotná byla velmi zábavná a zároveň v tom bylo něco krutého, co jsem měl chuť prozkoumat."