Francouzská love story, filozofická sci-fi a dramatický životopis slavného brankáře: tři snímky z distribuce Film Europe uvede v předpremiéře MFF Febiofest

14. březen 2019, 14:00
Francouzská love story, filozofická sci-fi a dramatický životopis slavného brankáře: tři snímky z distribuce Film Europe uvede v předpremiéře MFF Febiofest

Francouzská love story Věrní nevěrní, filozofická sci-fi High Life a životopisný Brankář jsou filmy, které se české předpremiéře představí na nadcházejícím ročníku Mezinárodního filmového festivalu Febiofest (21. – 29.3. 2019 Praha, 1. – 18. 4. regiony). Poté vstoupí do širší distribuce.

Milostné drama VĚRNÍ NEVĚRNÍ natočil francouzský režisér a herec Louis Garrel, který si ve filmu zahrál také hlavní roli Ábela, jemuž se zhroutí svět poté, co ho opustí celoživotní láska.  Marianne (kterou ztvárnila bývalá modelka, nyní herečka a také Garrelova životní partnerka Laetitia Casta) mu oznámí, že čeká dítě s jiným mužem. O deset let později se Marianne k Ábelovi vrací, ale přináší s sebou také šokující tajemství. Situaci ještě zkomplikuje mladičká Eva (Lily-Rose Depp), která Ábela už od dětství tajně miluje. Typicky francouzské drama o lásce, smutku, žárlivosti a nevěře je Garrelovým druhým celovečerním filmem. Film byl oceněn na festivalu v San Sabastiánu za nejlepší scénář, který napsal Garrel společně s renomovaným Jean-Claudem Carrierem.

Louis Garrel (nar. 1983) se narodil do umělecké rodiny a než se začal věnovat režii, prosadil se jako jeden z nejznámějších a nejtalentovanějších francouzských herců současnosti. Jednou z prvních velkých rolí ztvárnil ve filmu Bernarda Bertolucciho Snílci (2003), od té doby se objevil v celé řadě

francouzských i zahraničních filmů, například Pravidelní milenci (2005), Hranice úsvitu (2008), Písně o lásce (2007), Herečky (režie Valeria Bruni-Tedeschi, 2007), Můj král (režie Maïwenn, 2015), Kameny bolesti (režie Nicole Garcia, 2016), nebo Ismaelovy přízraky (režie Arnaud Desplechin, 2017). Ve filmu Michela Hazanaviciuse Obávaný (2017) ztvárnil hlavní postavu francouzské nové vlny – režiséra Jeana-Luca Godarda. Za roli ve filmu Pravidelní milenci získal nejvyšší francouzské filmové ocenění César, na kontě má pak další tři herecké nominace.
Jako svůj celovečerní režijní debut natočil snímek Les deux amis (Dva přátelé, 2017), romantickou komedii o dvou kamarádech, kteří usilují o exotickou krásku (v podání Golshifteh Rarahani). Věrní nevěrní jsou jeho druhým celovečerním filmem.
Premiéra: 4. 4. 2019

HIGH LIFE: Filozofická sci-fi s Robertem Pattinsonem a Juliette Binoche

Do hlubin vesmíru i lidské sexuality se ve svém prvním anglicky mluveném filmu vydala originální francouzská režisérka Claire Denis, proslavená mimo jiné filmy Čokoláda, Beau Travail, Miluji tě k sežrání, 35 panáků rumu nebo Parchanti spí dobře.

Synopse:
Monte (Robert Pattinson) a jeho malá dcera Willow žijí společně v naprosté izolaci na palubě kosmické lodi hluboko ve vesmíru. Monte, pro kterého byla přísná sebekázeň obranným štítem proti touze, se stal otcem proti své vůli. On i žena, která dítě porodila, byli členové posádky vězňů – odsouzenců k smrti. Pokusní králíci poslaní na misi s cílem najít alternativní zdroje energie. Mise se účastní také lékařka (Juliette Binoche), která zkoumá lidskou sexualitu v extrémních podmínkách a s vězni má své vlastní záměry. Otec a dcera se společně přibližují cíli – černé díře, kde čas a prostor přestávají existovat. Filozofická sci-fi režisérky Claire Denis o hledání podstaty lidskosti ve vesmírných kulisách.

Francouzská režisérka a scénáristka Claire Denis odstartovala kariéru jako asistentka významných režisérů, jako byli například Roberto Enrico, Costa Gavras, Jacques Rivette nebo Wim Wenders, s nímž později spolupracovala na filmu Mimo zákon. V roce 1987 napsala a zrežírovala svůj první film Čokoláda, který byl uveden v hlavní soutěži na festivalu v Cannes, byl nominován na Césara a vysloužil si velkou chválu kritiků v USA. V roce 1996 získala Zlatého leoparda na festivalu v Locarnu za film Nénette et Boni. Následovaly snímky Beau Travail (1999), Miluji tě k sežrání (2001), Páteční večer (2002), 35 panáků rumu (2008), Sama v Africe (2009) a Parchanti spí dobře (2013), který byl uveden v roce 2013 sekci Un Certain Regard na festivalu v Cannes. Do Cannes se vrátila v roce 2017, kdy její snímek Vnitřní slunce, v hlavní roli s Juliette Binoche, otevíral sekci Quinzaine des Réalisateurs.
Premiéra: 25. 4. 2019

BRANKÁŘ: Životopisné drama o legendárním fotbalistovi

Třetím snímkem z distribuce Film Europe uvedeném na Febiofestu bude německo-britské biografické drama Brankář, které mapuje dramatickou životní cestu slavného brankáře Manchesteru City Berta Trautmanna. Neobyčejný milostný příběh mladé Angličanky a německého zajatce, kteří společně překonávají předsudky, nenávist a osobní tragédii, natočil německý režisér Marcus H. Rosenmüller.

Bert Trautmann se narodil v Německu v roce 1923, po vyhlášení války se jako výsadkář aktivně zapojil do bojů. Ke konci války byl zajat britskými vojáky a držen v táboře, kde si všimli jeho výjimečných schopností. Navzdory velmi těžkým začátkům a odmítání ze strany spoluhráčů i fanoušků se z něj stala fotbalová legenda a za Manchester chytal až do roku 1964.

V hlavních rolích snímku se objeví David Kross (známý například ze snímku Předčítač, kde si zahrál po boku Kate Winslet) a Feya Mavor (seriály Skins nebo Bílá královna).