Fotografická Slovenská nová vlna přináší do českých kin výjimečnou imaginaci. A rovněž příběh vzácného přátelství

28. leden 2015, 15:23
Fotografická Slovenská nová vlna přináší do českých kin výjimečnou imaginaci. A rovněž příběh vzácného přátelství

Fenomén, který znamenal převrat ve fotografické tvorbě 80. let minulého století tzv. Slovenská nová vlna, představuje komplexně poprvé nový dokumentární film Vlna vs. břeh.

Jména Jano Pavlík, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Tono Stano, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga a Peter Župník potvrzují svůj talent bez výjimky až do současnosti a patří ke špičkám oboru fotografie i v mezinárodním kontextu. Režijně je pod filmem, který se v českých kinech začne promítat 12. února, podepsán jeden ze členů této fotografické skupiny, úspěšný kameraman Martin Štrba. 

Výrazný autorský rukopis Martina Štrby, jenž stál za kamerou ceněných titulů jako Hořící keř Agnieszky Holland, Je třeba zabít Sekala Vladimíra Michálka nebo Zahrada Martina Šulíka, posouvá snímek Vlna vs. břeh z dokumentární roviny do obrazové eseje. Podařilo se mu získat množství vzácného obrazového i vzpomínkového materiálu aktérů Slovenské nové vlny. Zároveň je ale dále rozvíjí, zasazuje do dobového kontextu a přihlíží i k osobnostem jednotlivých autorů. Snímek tak kamerou i střihem naplňuje – a v mnoha ohledech dále překračuje – výrazné rysy této generační skupiny: hravost, energii, originalitu, nečekané „živé obrazy“ a vizuální spojení… Více informací a trailer na www.vlnavsbreh.cz. Koproducenty filmu jsou ŠMIK, PubRes a Česká televize.