Forum Karlín představuje spolupráci s orchestrem PKF – Prague Philharmonia; moderní projekt poskytne orchestru prostor jak pro hudební aktivity, tak pro jeho zázemí

10. listopad 2014, 11:44
Forum Karlín představuje spolupráci s orchestrem PKF – Prague Philharmonia; moderní projekt poskytne orchestru prostor jak pro hudební aktivity, tak pro jeho zázemí

V současné době jedno z nejprestižnějších míst pro organizaci kulturních a společenských událostí, multifunkční hala Forum Karlín, zahájila spolupráci s předním tuzemským orchestrem PKF – Prague Philharmonia (PKF).

Forum Karlín se od počátku listopadu stalo domovskou scénou PKF a poskytuje filharmonii prostor pro zkoušky, vzdělávací koncerty pro děti a školy a její další hudební aktivity. Hala zároveň přivítala hudebníky z PKF i na generální zkoušce koncertu „Pocta Jarmile Novotné" na zámku Liteň, jehož záznam odvysílá 17. listopadu Česká televize.

Při stavbě Forum Karlín byl kladen důraz na výběr vhodných stavebních materiálů a na vytvoření speciálně tvarovaných prvků na jevišti, čímž bylo dosaženo optimálního přenosu akustického signálu do hlediště sálu. Díky tomu jsou prostory Forum Karlín schopny vyhovět i těm nejnáročnějším požadavkům na akustiku – od rockových až po symfonické koncerty.
„To, že jsou prostory Forum Karlín vhodné i pro symfonický žánr, dokázal například koncert naší halou nadšeného Steva Reicha v rámci letošních Strun podzimu. Čerstvě zahájená spolupráce s PKF – Prague Philharmonia je další ukázkou multifunkčnosti a akustické kvality našich prostor. Věříme, že do Forum Karlín přilákáme další interprety, orchestry a příznivce vážné hudby," řekla Jitka Bělušová, ředitelka multifunkční haly Forum Karlín.

Vzájemná spolupráce Forum Karlín a PKF – Prague Philharmonia započala generální zkouškou koncertu „Pocta Jarmile Novotné", který se konal 30. srpna na zámku Liteň. Při tomto koncertu pod širým nebem se pod vedením světoznámého dirigenta, zakladatele a čestného uměleckého ředitele orchestru Jiřího Bělohlávka sešli poprvé na jednom pódiu Martina Janková, Dagmar Pecková, Adam Plachetka a Štefan Margita. Záznam z tohoto gala večera odvysílá 17. listopadu od 20 hodin program ČT art.

„Diváci dostanou příležitost sledovat záznam koncertu na den přesně od chvíle, kdy orchestr, tehdy ještě pod názvem Pražská komorní filharmonie, odehrál svůj první oficiální koncert," uvedl Radim Otépka, ředitel PKF – Prague Philharmonia, která v aktuální sezoně slaví své dvacetileté výročí. „Bude to pro nás tedy určitým dárkem k našemu jubileu a připomenutím tehdejší úžasné atmosféry a publika ve Španělském sále na Pražském hradě. Těšíme se rovněž na pokračování úspěšně započaté spolupráce s Forem Karlín a mnoho dalších akcí, které nás zde ještě čekají," dodal Otépka.
Partnerstvím s Forum Karlín tak PKF – Prague Philharmonia získává důstojný akustický prostor, který si po dlouhých letech a také vzhledem ke své, byť mladé historii zaslouží. Celková koncepce této spolupráce není jen o zkouškách orchestru, ale o možnosti propojení mnoha synergií. „Usilujeme o to, aby v této budově měl management PKF kanceláře, hráči své zázemí. PKF – Prague Philharmonia chce v součinnosti s Forum Karlín rozvinout své vzájemné aktivity, plánujeme zde nahrávky, mimořádné koncerty, chceme tento krásný sál využívat i pro edukativní projekty. A naši spolupráci vhodně doplňuje i hlavní mediální partnerství IHNED. CZ a HOSPODÁŘSKÝCH NOVIN spadajících pod vydavatelství Economia, jež v tomto areálu sídlí," uzavřel Otépka.