Foodparade festival 2015 anebo kolik nás přišlo a co nám nejvíce chutnalo

7. září 2015, 13:15
Foodparade festival 2015 anebo kolik nás přišlo a co nám nejvíce chutnalo

Tento víkend proběhl již 5. ročník festivalu Foodparade! A i letos organizátoři nezklamali a nabídli bohatý gurmánský program, který přilákal rekordních 15 000 návštěvníků, kteří ochutnali přes 50 000 degustačních porcí, a to podle součtu použitých talířků! Kde jsou dobroty, jako zmrzlina, či muffin do ruky?

Nejúspěšnějšími restauracemi s největším ohlasem se staly Hotel Jítrava, U Emy Destinnové, Burger Bar, Burger meets Diplomat, Bresto a Steakgrill. Příjemnou a úspěšnou novinkou byla i nová vegetariánská restaurace Etnosvět. Nejvíc ale chutnalo maso, ať jako steak nebo v burgeru, samozřejmě zmrzlina od Angelato, i další sladkosti. Stále více příznivců si nachází i raw strava a hmyz. Víceré restaurace i nápoje jako Steakgrill, Víno Hruška a Premier Wines & Spirits a další vyprodali své zásoby v sobotu a museli dojet pro další na neděli! 

Z doprovodného programu je dobré zmínit show Hmyz na talíři s Milanem Václavíkem, velký ohlas měla degustace a ochutnávka rumů...., nebo kuchařské show Mladé fronty i restaurací jako La Gare či U Emy Destinnové. A také již tradiční Makro mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa, kterého vítěz pojede do Norska obhlédnout, jak to vlastně v těch sádkách s lososy je. 

Novinkou festivalu byl Chefparade „Foodie“ stan, ve kterém jste mohli potkat začínající podnikatele z projektu Chefstarter a také několik food blogerů, kteří si připravili workshopy, přednášky a ochutnávky.

Za Chefstarter (inkubátor pro začínající podnikatele v oblasti jídla) se představili Kiš Kiš - domácí quiche, Pannyruty - ručně vyráběné čokoládové kuličky a Rakletárna - originální podávání sýra Raclette. Všechny tyto projekty nechaly diváky nahlédnout do tajů přípravy svých delikates a samozřejmě nechyběla ani ochutnávka.

Soutěž

I LOVE FOOD je soutěž pro amatérské kuchaře, která běží již třetím rokem. Tentokrát byla cena pro finalisty navýšena díky partnerům na 150.000 Kč. Vítěz si tak odnesl spotřebiče, poukazy a vybavení do kuchyně, nebo například mobilní telefon iPhone, vše v hodnotě 100.000. Z 65 přihlášených do nedělního finále postoupila Hana Petránková a Jakub Pešout. V semifinále se museli poprat s kvízem, vážením surovin na přesnost a grilováním pokrmu z utajených surovin. Nedělní finále se neslo v podobném duchu, avšak vážení na přesnost vystřídalo poznávání surovin po slepu. Boj byl vyrovnaný a i přes velkou nepřízeň počasí se oběma soutěžícím podařilo připravit plnohodnotná hlavní jídla, do kterých museli použít krevety a kalamáry. Tentokrát se hodnotila i technika práce a možná i proto, že si se surovinami lépe poradil a získal tak více bodů, stal s absolutním vítězem Jakub Pešout. Gratulujeme!

V soutěži se Zomato o nejlepší recenzi vyhráli Gábina Judášová, Jiří Ptáček, Tereza Šťastná a Kateřina Pechová, kteří  získávají vouchery do různých restaurací.

V Konírně, kde se konala jedna z částí doprovodného programu se návštěvníci mohli také vyfotit v Zomato smile boxu (přibližně 500 lidí na 15 psů) a dětský koutek nabídl program pro více než 250 dětí. 

5. ročník festivalu se jistě vydařil a zase pokročil směrem kupředu za lepší gastronomií, i jejím šířením mezi milovníky dobrého jídla a pití. 

Fotografie si můžete stáhnout zde: https://www.zonerama.com/Foodparade2015 a fotky od návštěvníků, zatím 427, najdete na Instagramu pod hashtagem #foodparade2015