Filmové zpovědi hostů fóra Meltingpot potřetí: Tuvia Tenenbom, Manari Ushigua, Radek Jaroš i Yemi A. D.

18. únor 2020, 12:25
Filmové zpovědi hostů fóra Meltingpot potřetí: Tuvia Tenenbom, Manari Ushigua, Radek Jaroš i Yemi A. D.

Provokativní izraelsko-americký spisovatel Tuvia Tenenbom, náčelník amazonského národa Sápara Manari Ushigua, vůdčí osobnost hnutí bioart Joe Davis, horolezec Radek Jaroš, tanečník a choreograf Yemi A. D. nebo lékař Martin Stránský... To je jen několik jmen z dvaceti domácích i zahraničních osobností, které se letos zapojily do projektu Voices of Meltingpot.

Ten přináší filmové rozhovory s vybranými hosty minulého ročníku mezinárodního fóra Meltingpot, které probíhá po boku festivalu Colours of Ostrava v červenci v Dolních Vítkovicích. Inspirativní zpovědi, ve kterých se přední řečníci z mnoha oblastí lidského myšlení dělí o svůj vnitřní svět, osobní příběhy, myšlenky a životní zkušenosti, jsou zdarma přístupné na webu www.meltingpotforum.com/voicesofmeltingpot.

„Projekt Voices of Meltingpot jsme připravili již potřetí. Návštěvníkům, kteří se našeho fóra zúčastnili, nabízíme možnost si připomenout inspirativní myšlenky výjimečných hostů. Těm, kteří se do Ostravy v létě nedostali, pak možnost malé ,ochutnávky´ toho, co u nás mohou zažít,” vysvětluje kurátorka fóra Meltingpot Zlata Holušová. Rozhovory pro Meltingpot letos vyrobil Ústav Filmové, televizní a rozhlasové tvorby Slezské univerzity. Režie se ujala Monika Horsáková, za kamerou stáli Ondřej Smékal a Ondrej Zelenec. „Zpovědi a myšlenky jsme se tentokrát snažili zasadit do životního rámce našich hostů, aby výpověď působila uceleněji a nebyla vytržená ze souvislostí,” říká na úvod režisérka Monika Horsáková. A láká: „Všechny filmy jsou hodně osobní a otevřené. O vlastních démonech, hledání správné životní cesty, zlomových momentech, o strachu, odvaze, životních volbách, výzvách, o víře, toleranci. Samozřejmě jsme se nevyhnuli ani profesním tématům.

V letošním ročníku Voices of Meltingpot se tak představí profesně i národnostně pestrá skladba hostů – novinář a fotograf Augusto Pessoa (Brazílie), vojenský analytik CNN Cedric Leighton (USA), spisovatel, dokumentarista, expert mentálního léčení Clemens Kuby (Německo), hudební skladatel, výtvarník, Oshův přítel a osobní flétnista Devakant (USA), skladatelka, interpretka manter, dvacet let vokalistka Madonny Donna De Lory (USA), bývalý zahraniční zpravodaj CNN Jim Clancy (USA), kontroverzní vědec, vůdčí osobnost hnutí bioart Joe Davis (USA), cestovatelka a fotografka Kamila Kielar (Polsko),  divadelní vědec a lektor Feldenkraisovy metody Kene Igweonu (Velká Británie), tradiční léčitel a vůdce amazonského národa Sápara Manari Ushigua (Ekvádor), hudebník Nahko Bear (USA), filmař a novinář, šéfredaktor časopisu Songlines Simon Broughton (Velká Británie), novinář, spisovatel a dramatik Tuvia Tenenbom (Izrael/USA), novinář a spisovatel Wojciech Jagielski (Polsko) a globální expertka na komunikaci a média, top manažerka pro Čínu Yan Mei (Čína).

Z České republiky pak horolezec Radek Jaroš, tanečník, choreograf a producent Yemi A. D., lékař Martin Stránský, režisér, léčitel, zakladatel Univerzity Nové doby Milan Calábek a vědkyně, fyzička, předsedkyně Grantové agentury ČR Alice Valkárová.

Každý rozhovor jsme připravovali ,na míru’, i proto jsme oslovili široký tým spolupracovníků, který rozhovory vedl,” doplňuje Horsáková. V rolích tazatelů se tak vystřídali například Tomáš Etzler, Tereza Ghose, Veronika Poláčková, Marta Pilařová, Petra Hniková Charmite, Petr Dorůžka, Bob Kartous, Petr Šlechta nebo Tim Benčík. Natáčení probíhalo přímo v areálu Meltingpotu ve speciálně vybudovaném studiu. Natáčelo se na dvě kamery – jednu direct eye, druhou observační. Právě observační kamera přináší do filmů dokumentaristický prvek a jistou míru autenticity a nekašírovanosti. „Za štáb můžu říct, že všichni hosté byli velmi příjemní. Byli nadšení atmosférou festivalu, a i když byli třeba unavení, rozhovoru nakonec věnovali hodně energie a natáčení probíhalo ve velmi příjemné atmosféře. Věřím, že se to nakonec promítlo i do filmů a že se tato energie přenese i na diváky.” uzavírá Monika Horsáková.

Pátý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot proběhne od 15. do 18. července 2020 po boku festivalu Colours of Ostrava v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Na devíti scénách nabídne přes 150 inspirativních řečníků z celého světa z různých oblastí společenského života. Více informací na www.meltingpotforum.com.