Film Takovej barevnej vocas letící komety představí charismatického Filipa Topola

10. srpen 2015, 14:27
Film Takovej barevnej vocas letící komety představí charismatického Filipa Topola

Celovečerní dokumentární film režiséra Václava Kučery Takovej barevnej vocas letící komety připomene jednu z nejdůležitějších osobností českého kulturního života posledních čtyř dekád. Film, který vstoupí do kin 24. září, vypráví o Filipu Topolovi, skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci, jehož tvorba zasáhla tři generace.

Charismatický a všestranně talentovaný umělec na sebe začal strhávat pozornost již od svých třinácti let, jeho potřeba svobodného vyjadřování však v komunistickém Československu brzy narazila. Filipovi a jeho mladé kapele tak nezbylo, než se na deset let přesunout do alternativního prostředí undergroundové scény.

Snímek odkrývá, jak se v životním osudu a postojích Filipa Topola odrážela doba před i po sametové revoluci, jeho posedlost hudbou a láska k Mozartovi, ale také jeho závažná nemoc. Celým filmem prostupují písně, které sám Filip Topol označoval za formu svých deníků, a jeho povídky, doplněné postřehy a vzpomínkami jeho životních souputníků a přátel. V neposlední řadě obsahuje záznamy rozhovorů s hlavním protagonistou v unikátních archivech, z nichž mnohé dosud nebyly publikovány.

Dokument vznikl v produkci Romka Hanzlíka, Václava Kučery, Petra Kozy a koprodukci České televize, Indies MG a Bio Art Production. Podrobnější informace na https://www.facebook.com/filiptopolfilm

Filip Topol, klavírista, zpěvák, skladatel a textař kapely Psí vojáci, byl všestranně talentovaný, charismatický a uhrančivý umělec, jemuž dopřál osud do vínku mnohá nadání, ale také četná utrpení. Narodil se 12. června 1965 v rodině s dlouhou uměleckou tradicí (otec dramatik Josef Topol, děd spisovatel Karel Schulz, bratr spisovatel Jáchym Topol). Mimo hudby a textů napsal také několik novel s vlastními ilustracemi a uplatnil se taktéž jako herec v divadle či ve filmu Žiletky, kde ztvárnil hlavní roli.

Poprvé zaujal disidentské publikum ve dvanácti letech sólovým vystoupením ve stodole na Hrádečku u Václava Havla, kde předskakoval kapele The Plastic People of the Universe. Krátce na to založil se svými spolužáky ze základní školy Janem Hazukou a Davidem Skálou kapelu Psí vojáci, která se stala na dalších 35 let jeho ústředním tvůrčím prostorem. Po nezapomenutelné premiéře na Jazzových dnech v roce 1979 a po několika letech zákazu se začala od poloviny osmdesátých let objevovat na koncertech v klubech, jako byla žižkovská Chmelnice nebo Delta na Dědině. Vyprodané sály, originální hudba a texty i jeho charisma a schopnost vydat se cele svému publiku všanc, neměly tehdy u nás obdoby. Po listopadu 1989 se kapela dostala do širokého povědomí a profesionalizuje se. Začala vystupovat nejen v klubech, velkých sálech včetně pražské Lucerny, ale i na řadě festivalů. Koncertovali po celé Evropě, v USA i v Japonsku, jejich písně byly použity i ve filmech. Stali se kultem, který k sobě poutal publikum tří generací a má co nabídnout i dnešním posluchačům.

Osmnáct alb a zejména nespočet koncertů jsou natrvalo nepřehlédnutelnou kapitolou historie české moderní hudby. Psí vojáci vystoupili naposledy 25. května 2013 v Amsterodamu. 19. června téhož roku se život Filipa Topola uzavřel.

Autoři filmu

scénář a režie
Václav Kučera

námět
Romek Hanzlík, Václav Kučera

spolupráce na scénáři
Romek Hanzlík

producent
Romek Hanzlík

kamera
Diviš Marek

střih
Vilém Šrail

výkonní producenti
Romek Hanzlík
Václav Kučera
Petr Koza

koproducenti
Česká televize
Indies MG - Miloš Gruber
Bio Art Production - Petr Koza a Ivo Krátký
Václav Kučera

Film vznikl za podpory Státního fondu české kinematografie aMagistrát hlavního města Prahy.