Film Marguerite získal na benátském festivalu cenu P. Nazareno Taddei Award

17. září 2015, 9:52
Film Marguerite získal na benátském festivalu cenu P. Nazareno Taddei Award

Koprodukční francouzsko-český snímek MARGUERITE, který se natáčel v Česku a Film Distribution Artcam ho uvede do českých kin 24. září, získal na 72. mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách cenu P. Nazareno Taddei Award. Film byl vybrán do hlavní soutěžní sekce festivalu a byl nominován na Zlatého lva.

Cena P. Nazareno Taddei Award je na festivalu udělována od roku 2007. Byla pojmenována po otci Nazarenovi Taddeiovi (1920-2006), jezuitském knězi, který byl také významným italským lingvistou a publicistou. Věnoval se i psaní o filmu. V roce 1960 byl italskou katolickou církví pověřen posudkem na film Federica Felliniho Sladký život, který v katolických kruzích vzbuzoval nevoli. Taddei film obhájil a tvrdil, že jeho hlavním tématem je milost.

Marguerite je šestým filmem francouzského režiséra Xaviera Giannoliho. Režisér soutěžil na festivalu v Benátkách už v roce 2012 se svým filmem Superstar, a dvakrát se účastnil soutěže na festivalu v Cannes: v roce 2006 s filmem Píseň pro tebe (Quand j’étais chanteur) a v roce 2009 s filmem Na počátku (À L'origine).

O filmu

Paříž dvacátých let. Marguerite Dumont je zámožná žena, milovnice hudby a opery. Už celé roky pravidelně zpívá pro své hosty. Jenže Marguerite zpívá zoufale falešně a nikdo jí nikdy neřekl pravdu. Její manžel a blízcí ji nechávali žít v iluzích. Vše se zkomplikuje, když si vezme do hlavy, že zazpívá před skutečným publikem, v Opeře…

Příběh je volně inspirován osudy Američanky Florence Foster Jenkins, operní zpěvačky známé jako „královna kraválu“, která se ve 40. letech minulého století proslavila svým příšerným hlasem.

V hlavní roli Marguerite exceluje Catherine Frot, která se naposledy objevila například ve snímku Z prezidentské kuchyně (Les Saveurs du palais, 2012) o přátelství prezidenta Francoise Mitterranda a jeho kuchařky.

Dobové drama zasazené do počátku 20. let vzniklo za české koprodukční účasti (Sirena Film) a z velké části se natáčelo v českých lokacích, mimo jiné v prostorách Divadla na Vinohradech.

Více informací o filmu najdete v přiložené zprávě nebo na webu http://artcam.cz/marguerite/