Film Cesta ven dvakrát oceněn na slovenském Art Film Festu: Klaudia Dudová získává cenu za nejlepší herecký výkon v nejlepším filmu

3. červenec 2014, 14:47
Film Cesta ven dvakrát oceněn na slovenském  Art Film Festu: Klaudia Dudová získává cenu za nejlepší herecký výkon v nejlepším filmu

Film režiséra a scenáristy Petra Václava Cesta ven necelý měsíc po domácí premiéře získal hlavní cenu za nejlepší film na 22. Mezinárodním filmovém festivalu Art Film Fest, který se každoročně koná v Trenčianských Teplicích a Trenčíně a který se řadí mezi tamní nejvýznamnější kulturně-společenské události.

Za „velmi přirozené a autentické ztvárnění postavy“ si Modrého anděla v kategorii nejlepší ženský herecký výkon odnáší představitelka Klaudia Dudová. Role Žanety byla jejím hereckým debutem. Česko-francouzský snímek Cesta ven byl zařazen spolu s dalšími 10 tituly do Mezinárodní soutěže hraných filmů. Na závěrečném večeru festivalu v pátek 27. června bylo ocenění Cesty ven Modrým andělem zdůvodněno mezinárodní porotou hraných filmů v čele s předsedou, rumunským hercem Razvanem Vasilescu: "Film zachycuje silnou realitu, se kterou se musíme všichni vypořádat. Oceňujeme důležitost tématu, pravdivé detaily, práci s neherci a zobrazení mikrosituací,"

Na Art Film Festu měl film oficiální slovenskou premiéru, od 26. června je v tamní kinodistribuci. 

O filmu:

Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela zejména pro Romy jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací. Kde hledat pomoc? Úřady nastavily ve jménu úspor pravidla vylučování ze systému sociálních podpor. Romská soudržnost také naší hrdince nepomůže, jelikož přestala existovat: všichni tonou v dluzích, vydáni na pospas lichvářům a exekutorům. Každý hledá cestu jak přežije on sám. Ani rodina naší hrdince nemůže pomoci: otec nemá již deset let práci, finanční potíže jej přivedly do ghetta a matka zemřela již dávno. Producentem snímku Cesta ven je společnost moloko film, koproducenty jsou Česká televize a Cinéma Defacto.

Po světové premiéře na festivalu v Cannes byl film Cesta ven do českých kin uveden 29. května 2014.

www.cestaven.cz
www.aerofilms.cz