Festival Valašský špalíček slibuje big beatovou retro jízdu i nové projekty legendárních rockerů

25. březen 2019, 9:15
Festival Valašský špalíček slibuje big beatovou retro jízdu i nové projekty legendárních rockerů

Červen se pomalu blíží a pořadatelé folk-blues-beat festivalu Valašský špalíček 2019 postupně odkrývají karty a představují jednotlivé vystupující.

Kromě úvodního koncertu Marie Rottrové s přáteli, připravovaný program nabízí britskou formaci JCM ve složení Clem Clempson, Mark Clarke a Ralph Salmins, polskou kapelu SBB v původní sestavě a řadu dalších skupin a sólistů. Festival se v malebném prostředí zámku Žerotínů uskuteční 20. až 22. června 2019.

Valašský špalíček, u nás zřejmě nejstarší trvale fungující alternativní přehlídka, probíhá ve Valašském Meziříčí úctyhodných sedmatřicet let. A nyní „slaví“ i malé jubileum. Letos pátým rokem dramaturg Karel Prokeš pod hlavičkou Valašského špalíčku organizuje pozoruhodnou retro jízdu, u nás nejkomplexnější poctu big beatové dekádě 1962–1972 a významným projektům 70. let. Vedle osobností československého big beatu Vladimíra Mišíka, Mariána Vargy, Pavla Hammela, Hany a Petra Ulrychových, Michala Prokopa, Radima Hladíka, Luboše Andršta, Ivana Hajniše a řady dalších, kteří se zde představili v různých skupinách a projektech, v té pomyslné big beatové antologii na Valašském špalíčku mezi jinými vystoupily také britské kapely The Pretty Things, Swinging Blue Jeans, Mungo Jerry, Crazy World Arthura Browna i skotská královna rhythm & blues Maggie Bell, nebo zpěvák Pete Brown, který se proslavil nejen ve skupině Piblokto a v The First Real Poetry Bandu,  kde s ním hrál kytarista John McLaughlin, ale také v roli spoluautora slavných skladeb britského tria The Cream.

V této linii pokračuje i připravovaný ročník. Ve čtvrtek 20. června festival zahájí třiapůlhodinový program s názvem Lady Soul a přátelé, koncert první dámy českého soulu Marie Rottrové a jejích hostů, Petra Němce, Jaromíra „Jerryho“ Löfflera a Jaroslava Wykrenta, kteří ve druhé polovině big beatové dekády patřili k sólistům ostravského Flaminga. „Dále očekáváme kapelu SBB, polskou progress-artrockovou senzaci 70. let v plné síle a původní sestavě: Józef Skrzek, Apostolis Anthimos a Jerzy Piotrowski, který se po letech vrátil z USA k bicí soupravě ve své domovské skupině. Klávesista a zpěvák SBB Józef Skrzek pak vystoupí také na bluesové scéně se sólovým projektem,“ přibližuje program následujících dnů dramaturg Karel Prokeš. Na bluesové scéně v M-klubu se představí také dvojice Sir Oliver Maly & Peter Schneider, Američan Bob Williams i argentinská kytaristka a zpěvačka Vanesa Harbek s hostujícím saxofonistou Joe Kučerou. Další zahraniční hosté se představí na venkovních scénách. „Přijede například bluesový kvintet anglického klávesisty, zpěváka a skladatele Nicka Steeda, známého jako spoluhráče Normana Beakera, Chrise Farlowa, nebo Vana Morrisona, a uvítáme tady i Blues Dynamite brazilského kytaristy a zpěváka Big Gilsona,“ oznamuje dramaturg.

Z české hudební scény se návštěvníci mohou těšit na koncert letenského rockera Vladimíra Mišíka se skupinou Etc… a psychedelickou show The Primitives Group Ivana Hajniše. Ze Slovenska opět dorazí za normalizace umlčený zpěvák Jožo Barina, který se tentokrát představí s formací The Meditating Four. Naopak premiérově se do Valmezu chystají bratislavští The Players, legenda slovenského big beatu, jíž v roce 2017 vyšla první a zatím jediná LP deska, která obsahuje všechny skladby, které Players natočili v 60. letech. Poprvé na Valašském špalíčku vystoupí také česko-slovenská formace Peter Lipa & Luboš Andršt Blues Band, aby zde připomněla 35 let alba Blues z lipového dřeva. Významná část programu bude patřit také našim severním sousedům. „V loňském roce začatou partii s polskými partnery letos pod názvem Antologia polskiego bluesa – część 2 rozehráváme novými kartami. Kromě zmíněných SBB by se v programu Valašského špalíčku mělo objevit dalších pět nebo šest kapel,“ doplňuje Karel Prokeš.

Famózní loňské album Heroes přijede představit britská kapela JCM. „Trojice muzikantů, která zvolila název JCM, bubeník Jon Hiseman, kytarista a zpěvák Clem Clempson a basista Mark Clarke, byla tvrdým jádrem slavného progress-jazz-rockového Colossea. Jon Hiseman bohužel na jaře 2018 ze zdravotních důvodů přerušil evropské turné JCM a v červnu náhle zemřel. V aktuální sestavě skupiny JCM Hisemana nahradil Ralph Salmins. O Ralphovi je asi snadnější říci, s kým ze slavných osobností moderrní hudby nehrál než vyjmenovávat ty, které doprovázel, mezi nimiž jsou Aretha Franklin, Van Morrison, Jeff Beck, Elvis Costello, Robbie Williams, Diana Ross, Björk... Nahrál také spoustu filmové hudby, na stopadesát soundtracků, včetně několika dílů Harryho Pottera a Pána prstenů...“ dodává s úsměvem dramaturg Karel Prokeš. Jména dalších osobností, které se letos chystají do Valmezu na Valašský špalíček budou zveřejněna v následujících týdnech.

Vstupenky jsou v kamenném předprodeji k dostání v Turistickém informačním centru ve Valašském Meziříčí, nebo online na oficiálních stránkách festivalu Valašský špalíček valasskyspalicek.kzvalmez.cz, případně na webových stránkách Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí www.kzvalmez.cz.