Festival On the Road letos slaví desáté výročí! K narozeninám si nadělí festivalové album San Piego On The Road

31. červenec 2015, 15:38
Festival On the Road letos slaví desáté výročí! K narozeninám si nadělí festivalové album San Piego On The Road

Festival On the Road s přátelskou a rodinnou atmosférou se o posledním prázdninovém víkendu vrací podesáté do areálu kempu U Čochtana nedaleko Lázní Bohdaneč a společně s návštěvníky a vystupujícími oslaví desáté narozeniny. A stejně jako každý rok z těch uplynulých, tak i letos, výtěžek ze vstupného poputuje na charitativní účely.

„Po letech úporného snažení jsme sobě i návštěvníkům dali dárek – zahrají u nás Tata bojs, kteří se nám moc líbí. A kulatiny slavíme i s naší kapelou, takže se těšíme dvojnásob,“ uvádí zpěvák a kytarista Vypsané fixy a zároveň dramaturg festivalu Michal „Márdi“ Mareda.

Organizátoři letos očekávají ze strany návštěvníků opravdu velký zájem. „Už nyní mizí lístky z předprodeje velkou rychlostí,“ uvádí ředitel festivalu Vilém Vinopal. „Naším cílem je zachovat, doufejme že jedinečnou, atmosféru festivalu. A k tomu patří i komorní areál, do kterého nejde natlačit několik tisíc lidí,“ vysvětluje Vinopal a apeluje na všechny, kteří chtějí On the Road navštívit, aby si vstupenku zakoupili v předprodeji. „Není to nic složitého, lístek si může každý pořídit buď na internetu, nebo v kterékoli pobočce společnosti Ticketportal,“ doporučuje Vinopal.

K oslavě prvních kulatin si však pořadatelé festivalu nenadělili pouze skupinu Tata bojs. „Chtěli jsme, aby vzniklo něco trvalejšího. Chtěli jsme udělat poctu Pardubicím a jejich okolí a spojení Vypsané fixy s tímto městem je taky hodně znát v našich písničkách. Proto jsme obě věci propojili,“ přibližuje okolnosti vzniku celého projektu Michal Mareda. „Celé si to vzal na starost náš bubeník Pítrs a kamarád Marek Kukla. Oslovili zdejší kapely, aby zkusily napsat a nahrát vždy jednu píseň o Pardubicích a pak udělat jednu vlastní předělávku jimi vybrané písně od Fixy,“ dodává Mareda. Vzniklo tak album o dvou discích, které dostalo pracovní název San Piego On the Road. „Doufáme, že se aspoň trochu povede přiblížit zvláštnost a jedinečnost nejen města jako takového, ale také různorodost a barevnost lidí, kteří v něm žijí… A také tvoří ať už ve skupinách, nebo samostatně,“ slibuje si Mareda.

Stejně jako všechny dosavadní ročníky i ten letošní bude mít benefiční charakter. Podle pořadatelů to je možné díky tomu, že kapely na festivalu hrají zadarmo nebo za výrazně snížený honorář. „Výtěžek pak rozdělíme na několik dílů. Část peněz posíláme prostřednictvím organizace Adopce na dálku dvěma holčičkám do Ugandy a Indie. Část peněz poskytneme společnosti CEDR Pardubice o.p.s., která pomáhá duševně nemocným lidem se zařazením do společnosti,“ připomíná každoroční hlavní cíl festivalu Vilém Vinopal. Navíc se podle něj snaží festival neustále navazovat spolupráci s místními spolky a sdruženími, kterým není lhostejné životní prostředí a místo, kde žijí.

Vedle výše zmíněných je to pak například spolek Město na kole, který se věnuje rozvoji cyklistiky v Pardubicích a každoročně pořádá cyklojízdu na festival a v areálu poskytuje bezplatnou službu hlídání kol. „A také už čtvrtým rokem spolupracujeme s projektem Čistý festival, jehož cílem je, aby návštěvníci těchto akcí třídili odpad a udržovali okolí čisté. V druhém ročníku jsme dokonce co do objemu vytříděných plastů zvítězili v kategorii menších festivalů,“ uvádí Vinopal.

Vedle pořádající Vypsané fixy a hlavní hvězdy letošního festivalu, pražské kapely Tata bojs, bude k hlavním letošním tahákům festivalu On the Road patřit například zpěvačka Lenka Dusilová, brněnská alternativní skupina Květy nebo ska v podání Sto zvířat. Vedle kapel se mohou návštěvníci těšit na divadelní představení, různé hry a pro nejmenší je připraven také dětský koutek. 

Festival On the Road

Kdy: 28. – 29. srpna 2015
Kde: Areál kempu U Čochtana nedaleko Lázní Bohdaneč
Cena vstupného na oba dny dohromady činí 270 Kč.

Program

Pátek, 28. 8. 2015
Vypsaná fiXa, Mucha, E!E, Znouzectnost, Květy, Rudovous

Sobota, 29. 8. 2015
Tata bojs, Sto zvířat, Lenka Dusilová, Skyline, Volant, Dukla vozovna, Kalkata Band,
Meteor z Prahy, Mixle v piksle, Divadlo Tří