Festival francouzského filmu zahájí Rodinka Bélierových z distribuce Film Europe

13. listopad 2015, 13:08
Festival francouzského filmu zahájí Rodinka Bélierových z distribuce Film Europe

Hudební komedie Rodinka Bélierových režiséra Erica Lartigau slavnostně zahájí 18. ročník Festivalu francouzského filmu (FFF). Film, ověnčený prestižním Césarem pro nejlepší začínající herečku za výkon Louane Emery v hlavní roli, vstoupí do kinodistribuce v březnu 2016. Festival francouzského filmu se koná od 18. do 25. listopadu v pražských kinech Lucerna, SVětozor a Kino 35, následují regionální ozvěny. K vidění bude celkem 12 snímků, které bude do kin postupně uvádět distribuční společnost Film Europe.

Mezi dalších 8 premiérových titulů z portfolia Film Europe patří kromě Rodinky Bélierových také SK1 režiséra Frédérica Telliera o mladém policejním inspektorovi vyšetřujícím brutální sériové vraždy. Česká premiéra je plánovaná na rok 2016. Na programu je také Pan Bezchybný o neúspěšném spisovateli, který náhodou najde rukopis nedávno zesnulého osamělého muže, začne jej vydávat za svůj a stává se slibným, velmi populárním autorem francouzské literární scény (premiéra 2016), Deník komorné (premiéra 3. března) o krásné a ambiciózní pokojské, pracující pro bohatou rodinu na francouzském venkově. Dalšími filmy uvedenými na FFF jsou: Černobílý milostný příběh Ve stínu žen (premiéra 7. dubna) režiséra Philippe Garrela, přinášející novou variaci na téma zrození a smrti vztahů i podivných cest touhy. Komedie Cena slávy (premiéra 30. dubna) o muži jménem Eddy, který v televizi zahlédne reportáž o smrti Charlie Chaplina a dostane brilantní nápad, že rakev s jeho mrtvolou ukradne. pozornost si zaslouží také snímek Daleko od lidí s Viggo Mortensem, pro který složil hudbu Nick Cave a Warren Ellis (premiéra 9. června) a film Pomalu a zběsile režiséra Michela Gondryho (premiéra 9. června). .

V rámci Festivalu francouzského filmu bude promítnuto 5 reprízovaných titulů, například Zlatou palmou oceněný snímek Dheepan režiséra Jacquese Audiarda, drama Láska na první boj režiséra Thomase Cailleywenna, které vypráví příběh o lásce a přežití, ale i o cestě z reality do světa snů a fantazie. Film byl na prestižním canneském festivalu nominován na Zlatou kameru a Queer Palm. Herečka Adèle Haenel získala za svou roli Césara, její herecký kolega Kévin Azaïs obdržel Césara pro nejslibnějšího herce, film má ještě Césara za nejlepší debut a dalších 6 nominací. Diváci se mohou těšit také na zahajovací film letošního Cannes – inteligentní sociální drama Hlavu vzhůru francouzské režisérky Emmanuelle Bercot. K vidění bude i Můj král o bouřlivém vztahu plném bryskních dialogů, skvěle vypointovaných situací, pozoruhodných charakterů a královské energie Vincenta Cassela a jeho herecké kolegyně Emmanuelle Bercot, která získala Cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Za pozornost bezesporu stojí i komediální drama Turné režiséra Mathieu Amalrica o bývalém pařížském producentovi Joachimovi, který ze sebou nechal celý dosavadní život a v Americe hodlá začít znovu, do Paříže se ale přeci jen vrátí, aby rozjel novou kariéru.