Festival BENÁTSKÁ! navštívilo v roce 2015 více návštěvníků. Další ročník se už nyní připravuje

28. červenec 2015, 9:12
Festival BENÁTSKÁ! navštívilo v  roce 2015 více návštěvníků. Další ročník se už nyní připravuje

Jeden z největších českých hudebních festivalů Benátská!, který skončil včera nad ránem, opět potvrdil vzrůstající oblibu. Zatímco v roce 2014 přilákal kolem 16 tisíc návštěvníků, letos se jich do sportovního areálu v libereckém Vesci sjelo zhruba 17 000.

Podle posluchačů patřily k vrcholům Benátské! koncerty zahraničních skupin Village People a Helloween, kteří se před koncertem setkali s výherci fanouškovské soutěže. Velký úspěch měli i domácí Chinaski, David Koller, Stromboli nebo Meky Žbirka. Známými písněmi potěšil davy i Václav Neckář, který při skladbách Lásko ztracená a Potulný hráč vzpomenul na nedávno zemřelého kytaristu své skupiny Bacily Otu Petřinu. Rovněž speciální festivalový projekt Česká velká metalová čtyřka na Benátské! měl velký úspěch a vystoupení Arakainu s Lucií Bílou nebo nová show Citronu patřili k fanoušky nejlépe hodnoceným koncertům.

„Chtěli bychom poděkovat divákům za návštěvu a skvělou festivalovou atmosféru, kterou vytvořili! Jsou pro nás hnacím motorem pro přípravy dalšího ročníku, které prakticky již začaly,“ říká šéf festivalu Pavel Mikez, který by rád do příprav zapojil i fanoušky festivalu. „Pokud pro nás mají nějaké podněty či připomínky, můžou nám je poslat. Také děkujeme těm, kteří se zapojili do našeho rozsáhlého průzkumu, který řeší jak ekonomický vliv akce pro Liberec a okolí, tak i požadavky na vylepšení festivalu,“ doplňuje.

Spolumajitel Benátské Petr Pečený, který si na festivalu zahrál se svou kapelou Doctor PP, kvituje i rekord návštěvnosti čtvrtečního Večírku pro nedočkavé, kterým festival tradičně začíná. „Letos se na něj sjelo pět tisíc lidí. Zřejmě je přilákal i atraktivní program věnovaný legendárním kapelám z Hanspaulky. Navíc atmosféru večera umocnila skvělá moderace Ondřeje Hejmy,“ míní Pečený.

Návštěvníci podle něj hojně využívali i doprovodných aktivit, například let vrtulníkem, který byl neustále obsazený či adrenalinové atrakce nebo fotbal. Rodiče uvítali rozšíření dětské zóny. Skvělého přijetí se dočkaly i programy, které připravili umělci a organizátoři z regionu, například Oblastní galerie v Liberci. „Narváno mělo Naivní divadlo Liberec nebo sobotní den s iQlandií a jejich pokusy. Famózní přijetí se dostalo baletnímu číslu divadla F. X. Šaldy a návštěvníci z celé země pak ocenili ochutnávku a prodej výrobků KLASA a regionálních potravin Liberecka. Velký úspěch měly také autogramiády hokejistů libereckých Bílých tygrů a fotbalistů Slovanu,“ popisuje Pečený, který si přeje ještě větší propojení festivalu s libereckými kulturními institucemi a sportovními kluby. „Mám radost, že zástupci hokeje i fotbalu již na festivalu projevili zájem o rozšíření spolupráce. A zájem podpořit festival má také řada místních podnikatelů,“ doplňuje Pečený.

Další novinkou, která se velmi osvědčila a počítá se s ní i příští rok, je zvýhodněné vstupné pro seniory, ZTP/P a děti. Navíc pro vozíčkáře byly velkou výhodou asfaltové cesty, bezbariérové toalety či vylepšená vyvýšená rampa před pódiem.

Podle pořadatelů navíc letošní ročník potvrdil, že přesun z Malé skály u Turnova, kde festival 19 let sídlil, byla dobrá volba. „Letos to byl čtvrtý rok, co jsme v libereckém Vesci. Troufáme si tvrdit, že se ve zdejším sportovním areálu festival natrvalo zabydlel. Je vidět, že areál má i jiné využití než sportovní. Navíc jsme velice rádi, že tento rok záštitu nad festivalem Benátská! převzali ministr zemědělství Marian Jurečka, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a primátor statutárního města Liberec Tibor Batthyany. A navíc velký nárůst návštěvníků z Liberce a okolí svědčí o to, že drtivá většina místních vzala festival za svůj. Této podpory a hojné účasti všech fanoušků si vážíme, všem děkujeme,“ dodává Mikez.