Febiofest zahájí v Obecním domě s režiséry Agnieszkou Hollandovou a Abelem Ferrarou, kteří v Praze představí své nejnovější filmy

11. únor 2017, 22:30
Febiofest zahájí v Obecním domě s režiséry Agnieszkou Hollandovou a Abelem Ferrarou, kteří v Praze představí své nejnovější filmy

Zahájení 24. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest se bude konat v prostorách secesního Obecního domu ve čtvrtek 23. března. Festival zahájí česká premiéra nového filmu polské režisérky Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých, v němž ztvárnil jednu z klíčových rolí Miroslav Krobot. Pozvání na Febiofest přijal americký kultovní režisér Abel Ferrara, který na slavnostním zahájení převezme Kristiána za přínos světové kinematografii. Předsedou poroty bude legendární český režisér Juraj Herz, jehož dílo se řadí k české nové vlně a proslavily jej filmy Spalovač mrtvol nebo Petrolejové lampy.

Temný detektivní příběh z polského venkova Přes kosti mrtvých uvede na slavnostním zahájení osobně režisérka Hollandová spolu se scenáristou Štěpánem Hulíkem a dalšími. Světová premiéra snímku se uskuteční na festivalu Berlinale, kam byl poslední film Hollandové vybrán do hlavní soutěže. Febiofest spolupracuje s Berlinale třetím rokem na sekci Culinary Cinema, jež spojuje film a kulinářský zážitek a letos se uskuteční od 24. do 26. března. Kromě dokumentu Noma: Moje dokonalá bouře o slavné dánské restauraci budou na programu další dva filmy. Předprodej na tuto sekci už byl zahájen a probíhá prostřednictvím sítě Ticketportal.

Pozvání na Febiofest přijal kultovní americký režisér a rodák z Bronxu Abel Ferrara, který tráví poslední roky v Itálii. Na slavnostním zahájení převezme Kristiána za přínos světové kinematografii. Proslavily jej provokativní snímky, žánrové neo-noirové filmy z prostředí New Yorku a spolupráce s velkými studii i hereckými hvězdami, jako jsou Harvey Keitel, Christopher Walken, Steve Buscemi, nebo Gérard Depardieu, jehož obsadil do hlavní role kontroverzního snímku Vítejte v New Yorku o sexuálním skandálu francouzského politika. Febiofest uvede přehlídku jeho vybraných filmů včetně posledního dokumentárního filmu Hledání Otce Pia, zásadního filmového díla Abela Ferrary Poručík v hlavní roli s Harveym Keitelem nebo pocty italskému klasikovi s temnou minulostí Pasolini, kterého ztvárnil Willem Dafoe.

Festival letos v programu představí sedm filmů již avizovaného zahraničního hosta Petera Suschitzkého, jednoho z nejslavnějších kameramanů současnosti, který se letos stane dalším držitelem Kristiána za přínos světové kinematografii. Mezi vybranými filmy diváci uvidí hororovou Pohádku Pohádek v hlavních rolích se Salmou Hayekovou a Vincentem Casselem nebo snímky Nahý oběd a Východní přísliby režiséra Davida Cronenberga, s nímž Suschitzky točí už od konce osmdesátých let. 

Pod vedením programových ředitelů Anny Kopecké a Michala Hogenauera přinese letošní Febiofest několik nových sekcí. Mainstreamové filmy či distribuční premiéry představí sekce Central Park, v níž bude uveden britský film Sing Street o generační vzpouře z poloviny 80. let v Irsku režiséra Johna Carneyho, jenž je znám pro svůj oscarový snímek Once nebo film Polina o dospívání, baletu a tanci, který natočil slavný francouzský choreograf a jeden z letošních hostů Febiofestu Angelin Preljocaj. Ve stejné sekci se představí i slovensko-česko-maďarské drama Pátá loď režisérky Ivety Grofové, které bude uvedeno na letošním festivalu v Berlíně v soutěži Generation Kplus. Pro fanoušky filmových žánrů přibude sekce půlnočních filmů Noční cirkus, v níž se mísí bizarní komedie s krvavými a akčními filmy, mezi nimiž diváci uvidí například originální komedii Nenarozená pomsta v režii známé britské komičky Alice Lowe. Hudební nadšenci si budou moct vybírat v sekci hudebních dokumentů různých žánrů a stylů Hi-Fi Docs, nahlédnou tak například do soukromí slavné kapely ve filmu Oasis: Supersonic, ve snímku Chlápek z Mo'Wax do prostředí britského vydavatelství nebo do života rockové ikony v dokumentu Janis. Sekce Panorama bude letos zaměřena na současné trendy festivalových filmů, uvidíme v ní tak například poslední snímek Angely Schanelecové Cesta snů, který objel řadu festivalů včetně Toronta, nebo vítěze z Locarna, podmanivý celovečerní debut Lidská vlna argentinského režiséra Eduarda Williamse, který film na Febiofestu uvede osobně.

V programu se objeví nově i sekce Masters prezentující nejaktuálnější díla světoznámých režisérů. Filmové osobnosti, které formovaly a dodnes ovlivňují podobu současné kinematografie, bude zastupovat například dvojnásobný držitel Oscara Ang Lee se svým dramatem Ulička slávy o válečné realitě dramatické bitvy o Irák či Werner Herzog s ekologický thrillerem Sůl a oheň. Programová dramaturgie letošního Febiofestu vyjde vstříc také divákům, kteří mají v oblibě určitý region, ať už Asii, Balkán nebo Skandinávii, zůstává i hlavní soutěž Nová Evropa, která představí deset nadějných evropských debutů. V programu bude uvedeno zhruba 150 filmů.

Zájemci o účast v porotě se mohou hlásit přes festivalové stránky až do 28. února, porotcem, jemuž bude předsedat Juraj Herz, se může stát kdokoli od patnácti let jakéhokoli vzdělání, profese či zájmů. A ještě do 15. února mají zájemci možnost zúčastnit se soutěže „I ty jsi filmařem“ pořádané ve spolupráci s Nestlé Česko. Autor vítězného krátkého filmu na téma Můj den s Kofilou získá výhru 50 tisíc korun. Ředitelem Febiofestu je Kamil Spáčil, prezidentem je Fero Fenič. Hlavním dějištěm Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest bude multikino CineStar Praha – Anděl. MFF Praha Febiofest proběhne od 23. do 31. března. Ozvěny se budou konat ve třinácti českých městech po celé České republice, skončí 28. dubna ve Zlíně.