Febiofest přivítá autora scénářů filmů Královna nebo Poslední skotský král Petera Morgana a ve spolupráci s Berlinale znovu uvede Culinary Cinema

19. leden 2016, 15:18
Febiofest přivítá autora scénářů filmů Královna nebo Poslední skotský král Petera Morgana a ve spolupráci s Berlinale znovu uvede Culinary Cinema

Pozvání na třiadvacátý Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, který se uskuteční 17. až 25. března, přijal jako první britský scenárista a dramatik Peter Morgan, mj. držitel Zlatého glóbu, kterého proslavily především životopisné snímky o osobnostech 20. století, jako například Poslední skotský král nebo Královna. Po loňské úspěšné spolupráci s festivalem Berlinale organizátoři Febiofestu znovu představí sekci Culinary Cinema.

Zatímco Peteru Morganovi vynesl scénář k snímku o britské královně Alžbětě II. Zlatý glóbus, představitelka hlavní role Helen Mirrenová získala Oscara. Morgan je i autorem scénářů k Poslednímu skotskému králi o ugandském diktátorovi Idi Aminovi nebo k nejlepšímu závodnímu filmu všech dob s názvem Rivalové o soupeření mezi závodníky Formule 1 Niki Laudou a Jamesem Huntem. Amerikou otřásl Duel Frost/Nixon, rekonstrukce televizních rozhovorů, k nimž napsal Morgan scénář podle své divadelní hry. Morgan byl dvakrát nominován na Oscara, čtyřikrát získal cenu BAFTA, mj. za televizní film The Deal o rivalitě Tonyho Blaira a Gordona Browna. Pouto, které jednoho z nejžádanějších scenáristů současnosti váže k České republice, je jeho manželství s dcerou politika Karla Schwarzenberga Annou Carolinou, jež má titul princezny. Febiofest Peteru Morganovi udělí Kristiána za přinos světové kinematografii.

Letos podruhé představí Febiofest filmy z kulinářského prostředí spojené s exkluzivní večeří nesoucí název berlínské filmové sekce. Tentokrát budou organizátoři v rámci Culinary Cinema promítat během festivalového víkendu od pátku 18. 3. do neděle 20. 3. v kině CineStar Praha – Anděl a večeře budou následně servírovat v prostředí speciálně upravené restaurace v přilehlém andel's Hotelu Prague. Na programu bude spolu s italským menu americká nezávislá komedie Trattoria nahlížející pod pokličku tvrdého kulinářského businessu a okořeněná komentáři skutečných šéfkuchařů, dále pak michelinské nouvelle cuisine a první „gurmánský thriller“ dokument Ryba, kuře, krab, který sleduje držitele michelinské hvězdy na mezinárodní kuchařské olympiádě Bocuse d'Or, a na závěr asijská kuchyně a japonský historický milostný příběh Kuchyň samurajů inspirovaný skutečnými událostmi. Lístky na Culinary Cinema budou v předprodeji Ticketportalu od 1. února. V ceně od 1 500 korun bude filmová projekce a večeře o třech chodech uváděná moderátorem.

Febiofest letos přichází s novým grafickým konceptem, který navazuje na loňskou grafiku, jíž dominovaly potlučené tvůrcovy brýle „febiokuláry“ spolu s drobnými postavami kocoura a ptáčka. Hlavním motivem pro rok 2016 je postava toulavého černého kocoura, tajemného pražského bonvivána, který nám přejde přes cestu, a ovlivní tak náš směr. „Vloni jsme představili světu tzv. febiokuláry, tvůrcův pohled na svět. Když si brýle nasadíte, zříte obraz, který má umělec před očima. Nyní je čas představit Febia. Je to potulný pražský kocour znající všechna zákoutí, postava, která se dostane všude jako stín, kocour, který malého ptáčka sežral,“ popisuje autor grafiky Georgi Stojkov.Ikonický kocour bude Febiofest provázet po mnoho sezón a pro účely dalších mutací vizuálu má v případě sekce Febiofest Music Fest na hlavě sluchátka nebo na vizuálu ke Culinary Cinema právě snědl rybu. Celou kampaň zpracovalo grafické Studio Stojkov.

Festivalovou cenu Grand Prix udělí vítězi sekce Nová Evropa 33členná porota složená z filmových fanoušků vybraných z veřejnosti a jedné známé osobnosti jako předsedy. Zájemci na post porotce se mohou začít hlásit prostřednictvím dotazníku na webových stránkách festivalu www.febiofest.cz do 25. února.

Festivalové projekce se budou konat především v jednom z divácky nejoblíbenějších českých multiplexů CineStar Praha – Anděl a dále pak v CineStaru Praha – Černý Most. MFF Praha – Febiofest je největší filmovou akcí svého druhu na území hlavního města Prahy, prezidentem festivalu je Fero Fenič, ředitelem Kamil Spáčil a na pozici programových ředitelů působí Štefan Uhrík a Hana Cielová. Febiofest následně probíhá ve všech regionech České republiky jako Regionální ozvěny Febiofestu. Vybrané filmy lidé uvidí v rámci Ozvěn Febiofestu ve čtrnácti českých městech napříč celou Českou republikou od 29. března do 21. dubna.