Febiofest letos vstoupil do spolupráce s Berlinale, v barrandovských ateliérech vybuduje speciální filmovou restauraci

2. únor 2015, 13:10
Febiofest letos vstoupil do spolupráce s Berlinale, v barrandovských ateliérech vybuduje speciální filmovou restauraci

Letos poprvé pořádá Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest ve spolupráci s prestižním festivalem Berlinale filmové projekce spojené s exkluzivními večeřemi nesoucí název berlínské filmové sekce Culinary Cinema.

Febiofest uvede ve svém programu filmy s celkem čtrnácti nominacemi na Oscara, které se budou v České republice promítat poprvé. Organizátoři odhalují jména dalších filmových hvězd – do Prahy přijede režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden, padouch z bondovky Dech života herec Jeroen Krabbé a italská herecká hvězda čerstvě oceněná v Benátkách Alba Rohrwacherová. Ohlášená americká herečka Kim Novak bude mít výstavu obrazů ve Strahovském klášteře. V programu bude nově uvedena sekce Zaostřeno na Holandsko. MFF Praha – Febiofest se uskuteční od 19. do 27. března.

Jsou to už tři roky, kdy jsme oslovili ředitele Berlinale Dietera Kosslicka k propojení sekce berlínského filmového festivalu Culinary Cinema a Febiofestu. Existují filmy o jídle, u kterých se vám sbíhají sliny, a také jídla, která vypadají jako umělecká díla. Kvalitní filmy a kvalitní jídlo člověka rozhodně kultivují,“říká programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík. Po tři večery nabídne pražský festival v příjemné atmosféře „filmové restaurace“ vybudované v barrandovských ateliérech mimořádnou příležitost setkat se se špičkovou kuchyní, ochutnat menu inspirované filmem a zároveň vidět skvělé filmy, které zaútočí na chuťové buňky diváků. Tři výjimečná setkání s filmovými tvůrci a kuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem se uskuteční od 24. do 26. března od 19 hodin. Při příležitosti uvedení filmu Nejlepší recept korejské režisérky Giny Kim bude na programu asijská kuchyně, chybět nebude italské menu servírované k filmu režiséra Luca Guadagnina Mé jméno je láska a nakonec se bude podávat menu inspirované nejlepšími michelinskými restauracemi a dokumentem Foodies švédské režisérské trojice Thomas Jackson, Charlotte Landeliusová a Henrik Stockare. Lístky zahrnující vstupné do filmové restaurace na Barrandově, projekci filmu a několikachodové menu za 1500 korun budou k dostání měsíc před festivalem v síti Ticketportal.

Snímek Nejlepší recept natočený v korejsko-singapursko-thajské koprodukci s charismatickou Michelle Yeoh v jedné z hlavních rolí zavede diváka do moderní Šanghaje, kde probíhá soutěž kuchařů. Film Mé jméno je láska označovaný jako „eroticko-gastronomická pochoutka“ se známou britskou herečkou Tildou Swintonovou v hlavní roli ruské emigrantky nás zavede do prostředí Milána, kam se hlavní hrdinka provdá a kde posléze naváže vášnivý milostný vztah s talentovaným mladým šéfkuchařem z Ligurie. Ve filmu se objeví také nová hvězda italské kinematografie Alba Rohrwacherová, které Febiofest letos věnuje zvláštní filmovou poctu a která bude i hostem festivalu. Lahůdkou všech lahůdek je dokumentFoodies o milovnících dobrého jídla, jejichž koníčkem je pochutnávat si na degustačních menu těch nejlepších tříhvězdičkových michelinských restaurací světa.