Falling Slowly po šesti letech v Česku naživo. Hansard pozval na turné Markétou Irglovou

17. únor 2016, 14:38
Falling Slowly po šesti letech v Česku naživo. Hansard pozval na turné Markétou Irglovou

Poslechnout si naživo kombinaci dvou hlasů, které nadchly i akademiky prestižních Oskarů. Takovou možnost budou mít po šesti letech fanoušci v Česku. Do Prahy a Brna totiž v rámci evropského turné dorazí irský hudebník Glen Hansard, aby zde propagoval novinkové album Didn´t He Ramble, aktuálně nominované na Grammy. Překvapením je, že na několik koncertů, včetně těch českých, pozval zpěvačku Markétu Irglovou. S ní ho pojí nejen společná hudební minulost, ale také účinkování v kultovním irskému snímku Once, ze kterého pochází i hit Falling Slowly. Naposledy spolu stáli na jednom pódiu během turné v roce 2010.

Glen na českých koncertech představí nové album Didn´t He Ramble, které ovlivnil jeho častý pobyt ve Spojených státech i spolupráce s americkými hudebníky a producenty. Hansardova hudební tvorba se tam posunula trochu jiným směrem, než jak tomu bylo v předchozích obdobích. „Folkově čistá zpěvnost vycházející z irské hudební tradice a Hansardův typicky dynamický projev, ve kterém se střídají klidné pasáže s výbušnými až nespoutanými vstupy, byla doplněna zvukem a jemnými vlivy tradice americké, vycházející z písničkářství 60. let, ale také country, jazzu a soulu,“ popisuje promotér koncertu Marek Irgl.

Aby irský zpěvák dosáhl albového zvuku i naživo, přiveze do Česka širší sestavu, tvořenou více než desítkou hudebníků. Kromě spoluhráčů z The Frames (Joe Doyle – baskytara, Rob Bochnik – kytara a Graham Hopkins – bicí), uslyší návštěvníci koncertů také Ruth O´Mahony Brady na piano. Na pódiu se objeví i smyčce a především dechová sekce, která Hansardovým písním dodává zcela jiný feeling, než na jaký byli posluchači doposud zvyklí. I díky ní jsou tato vystoupení působivou hudební show, která nenechá diváka koncert sledovat nečinně.

Právě dechy na novém albu přinášejí do Hansardových písní nové soulové tóny a nálady. Tématicky se pak skladby pohybují především v autorově pocitovém světě. „Jsou to písně o tom, že je třeba vidět to dobré v každém dni, co jsme od života dostali. Každý den našeho života je příležitost podívat se na věci z jiné perspektivy. Každý den je o naději,“ říká o albu Glen Hansard.

Markéta Irglová, která nyní žije na Islandu, kde vychovává dvě děti a aktuálně pracuje na hudbě k jednomu rakouskému nezávislému filmu, zahraje v rámci Glenova koncertu vlastní set. Ve čtyřiceti minutách představí průřez svými sólovými alby  Anar a Muna. Poté se objeví i jako host Hansardova programu.

Tvorba vousatého Dubliňana s děravou kytarou je spojená i s Českou republikou. Právě zdejší fanoušci v něm dokázali odhalit výjimečný autorský a interpretační talent hned po rodném Irsku, daleko dříve než si jej všiml zbytek světa. A byla to Markéta Irglová  – hudební partnerka z České republiky, se kterou natočil dnes již kultovní snímek Once a posléze společně převzal sošku Oscara. Nečekaný úspěch nezávislého filmu a ocenění Americké filmové akademie je však již osm let za Glenem Hansardem a během této doby nezahálel. Po dvou albech s kapelou Swell Season, tvořenou Markérou Irglovou a spoluhráči z jeho rockové kapely The Frames, společném koncertování s takovými jmény jako Eddie Vedder nebo Bruce Springsteen, se vydal na sólovou dráhu a světu představil dvě sólová alba Rhytm and Repose (2012) a Didn´t He Ramble (2015). Mezitím svým fanouškům nabídl v roce 2013 charitativní EP Drive All Night (s Eddie Vedderem a Jakem Clemonsem z E-Street bandu) a počátkem roku 2015 další EP It Was Triumph We Once Proposed s písněmi předčasně zesnulého Jasona Moliny.

Vstupenky na tři tuzemské koncerty – jeden v brněnském Sonu (6. března) a dva v pražském divadle Archa (12.3. a 13. 3.) jsou v sítích Ticketpro, Tickeportal a GoOut.