Duši neprodám. Film o ženách, které rodí cizí děti

16. listopad 2016, 20:31

Lze porodit dítě, odevzdat ho někomu cizímu a kráčet dál životem, jako by se nic nestalo? Co když se takové dítě „nepovede“ anebo si to pár s rodičovstvím rozmyslí?  Bezdětné páry a ženy, které si potřebují přilepšit, našly způsob, jak si vzájemně vypomoci. Bez právního rámce, na hraně zákona. Podle úsloví „co není zakázáno, je dovoleno“ se u nás rodí čím dál víc dětí náhradním maminkám. První český dokument o nich, Duši neprodám, uvidí diváci ČT2 v úterý 22. listopadu ve 20.55 hod.

Zajímají mě témata, kterým nerozumím. U náhradních matek jsem nechápala, jak lze porodit dítě a odevzdat ho někomu téměř cizímu. Zajímaly mě motivace a prožitky žen, které se k takovému činu rozhodnou. Stokrát si přeci mohu říkat, že dítě není moje, lze ale oklamat přírodu?“ vysvětluje režisérka Eva Tomanová a dodává: „Ve chvíli, kdy jsem potkala náhradní maminku, která přivedla dítě do nefunkční rodiny, následně svedla bitvu nejdříve sama se sebou a svým svědomím, a pak i právní bitvu s biologickým otcem dítěte, dělala jsem film v podstatě pro ni. Ona je pro mě hrdinka a nejen filmová.“

Dokumentární film Duši neprodám představí příběhy tří žen, jejich vlastních dětí, partnerů i objednavatelů. Bezdětné páry objednávají a platí rození dětí u náhradních matek, které slouží jako jakýsi inkubátor pro jejich genetický materiál. Jenže to není tak jednoduché: studentka Nikola svede právní bitvu a dítě si nechá.  Renata porodí dítě, kterému je diagnostikován Downův syndrom. Taková událost zamává nejen objednavateli, ale i jí samotnou a její rodinou. Jedině Monika je bezproblémově vzornou náhradní rodičkou. „Když mě oslovila paní režisérka, byla jsem jednoznačně pro. O náhradním mateřství by se mělo mluvit a mělo by se vědět, že na tom nic špatného není. Naopak si myslím, že pomáháme vytvářet šťastné rodiny. Věřím, že veřejnou diskuzí lidé začnou na tuto problematiku nahlížet pozitivně,“ říká devětadvacetiletá Monika, která za dva měsíce odevzdá biologickým rodičům už třetí takto odnošené dítě.

V den televizní premiéry, tedy 22. listopadu, proběhne speciální veřejná projekce snímku s následnou debatou. Akce pořádaná ve spolupráci s distribuční společností ARTCAM v kině Béla (Rytířská 25, Praha) se kromě tvůrců a hlavních protagonistek zúčastní i experti na problematiku náhradního mateřství z oblasti práva a psychologie. Další projekce filmu jsou naplánovány v rámci festivalu Jeden svět či projektu Kinolab (DOX).

 

režie: Eva Tomanová  // vedoucí výroby: Barbora Bernardová // kamera: Petr Koblovský, Jiří Krejčík ml., Miroslav Šnábl // střih: Krasimira Velitchková // zvuk: Vladimír Chrastil // hudba: Jakub Šimandl // koproducent: Yekot Film – Tereza Krejčí // manažer realizace: Petr Morávek // dramaturgyně a kreativní producentka: Jana Škopková