Dovolená v kouzelném prostředí Dalmácie!

22. květen 2018, 0:43
Dovolená v kouzelném prostředí Dalmácie!

Letní dovolená, to jsou dlouhý rok očekávané dny volna, kdy zapomeneme na každodenní shon a pracovní povinnosti. Není proto divu, že si chceme svůj týdenní nebo dvoutýdenní pobyt užít co nejlépe. Pokud máte rádi, teplo, krásně čisté moře, historii a nádhernou přírodu, dejte šanci Chorvatsku! Výhodou této destinace pro nás je především příjemná vzdálenost, možnost dorozumět se i bez znalosti jiného cizího jazyka a přijatelné ceny, které vaši peněženku rozhodně nezruinují.

Chorvatsko je plné krásných míst hodných obdivu. Na to, abychom vám je všechny popsali, jeden článek nestačí. Nabízíme vám proto pohled do některých z mnoha lokací, které stojí za to navštívit. Vypravte se s námi do kouzelné Dalmácie!

Nádherné místo plné historie nabízí starobylé město Trogir.

Nachází se 27 kilometrů západně od Splitu a jeho historické centrum leží na ostrůvku mezi pevninou a ostrovem Čiovo. S pevninou je spojeno krátkým kamenným mostem. Historické jádro města Trogir je od roku 1997 zapsáno na listině světového kulturního děditství UNESCO. Až ho navštívíte, budete vědět, proč tomu tak je. Je obklopeno zbytkem opevnění, které bylo vybudováno ve 13. až 16. století. Prohlédnout si můžete hradby, pevnost Kamerlengo, obrannou věž sv. Marka, Mořskou a Pevninskou bránu.

Dominantou města je katedrála sv. Vavřince postavená v románském stylu. Katedrála se stavěla od 13. do 15. století, původně měla mít 3 věže, nakonec zde stojí jen věž jedna ze 16. století, která souží jako zvonice.

Ve městě vždy působili skvělí umělci z řad malířů, sochařů a architektů, ale také básníci a spisovatelé. Staré město bývá často nazýváno živým muzeem. Kromě katedrály můžete obdivovat knížecí palác, paláce šlechtických rodin, městskou věž. Křivolaké uličky jsou balzámem pro každou romantickou duši. Tak jako každé přímořské město, má i Trogir svou pobřežní promenádu, kterou zdobí vzrostlé palmy.

V bezprostřední blízkosti města si můžete své dny volna užívat na pláži Pantan, která je tvořena pískem a štěrkem. Je dlouhá přibližně půl kilometru a má velmi pozvolný vstup do moře, což ocení především rodiny s dětmi. Na její východní straně se můžete ochladit ve stínu borovic, na pláži jsou stánky s občerstvením a restaurace. Doporučujeme podniknout výlet na pláž Okrug, která leží cca 5 km od města. Pro nic za nic není nazývána „Trogirská Copacabana“. Pláž je také tvořena pískem a štěrkem a najdete tu množství barů a plážových restaurací.

Ani městečko Primoštěn nezůstává co do své krásy pozadu.

Nedaleko od Trogiru, mezi Splitem a Šibenikem, leží další perla Jadranu. Je jí město Primoštěn, které se rozkládá na dvou poloostrůvcích. Kdysi se jednalo o malou obec na ostrůvku, který byl propojen s pevninou mostem a později ho spojila sypaná hráz. Městu dominuje starobylé centrum plné krásných staveb a úzkých uliček. Za vidění stojí farní kostel sv. Jiří, který byl postaven v 15. století. Ve století 18. byl rozšířen a přestavěn v barokním stylu.

Své dny můžete trávit na malých a velmi pohodových oblázkových plážích. Město Primoštěn je také skvělým výchozím bodem pro návštěvu města Šibenik, národního parku Krka nebo Kornati.

Toužíte-li po klidu, doporučujeme městečko Rogoznica

Několik kilometrů na jih od Primoštěnu se nachází Rogoznica, která se může stát vaší vysněnou destinací, pokud hledáte opravdu klidnou dovolenou. Malému městečku dominuje jachtařský přístav Marina Frapa, který se považuje za nejkrásnější z celého chorvatského přímoří. V roce 2007 byl dokonce vyhlášen nejlepším jachtařským přístavem na světě!

Také centrum Rogoznice leží na poloostrově, který byl původně ostrovem nazývaným Kopara. Teprve v 19. století došlo k propojení s pevninou umělým náspem. Ve starém městě najdete historické budovy, kostel sv. Nikola, příjemné restaurace a kavárny. Ochutnejte místní specialitu rogoznický brodet nebo mušle připravované podle místních receptů. V sezóně tu často můžete být svědky kulturních představení pod širým nebem, konají se tu tradiční lidové slavnosti.

V okolí městečka najdete spoustu malých plážích v malebných zátokách s křišťálově čistou vodou lákající na luxusní koupání.

Dalmácie je úžasná část Chorvatska a není divu, že sem každoročně míří turisté toužící po dovolené plné nezapomenutelných zážitků.