Dokumentaristka Jablonská vybere nejtalentovanější tvůrce v soutěži My Street Films

20. srpen 2019, 15:17
Dokumentaristka Jablonská vybere nejtalentovanější tvůrce v soutěži My Street Films

Čas na změnu: svět mění filmaři i studenti

V porotě soutěže My Street Films zasedne dokumentaristka Linda Kallistová Jablonská i studentská aktivistka Anna Mezgerová.

Soutěž krátkých dokumentů My Street Films zahajuje svůj šestý ročník a odhaluje letošní porotce. O vítězi rozhodne dokumentaristka Linda Kallistová Jablonská, zástupkyně studentů upozorňujících na klimatickou krizi Anna Mezgerová z iniciativy Fridays for Future a vedoucí projektu My Street Films Dominika Andrašková. 

Vítěze soutěže My Street Films každoročně vybírá tříčlenná porota složená z filmových profesionálů a výrazných osobností současného dění ve společnosti. Dokumentární režisérka Linda Kallistová Jablonská se do povědomí veřejnosti dostala už svými prvními filmy Kupředu levá, kupředu pravá nebo Vítejte v KLDR! V současné době je jejím hlavním tématem ústavní péče o děti. Tomu se věnovala ve filmu Český žurnál: V nejlepším zájmu dítěte nebo v dokumentu Počátky. Iniciovala také vznik neziskové organizace Dobrý start, která usiluje o transformaci kojeneckých ústavů v Česku. Pro historicky první ročník My Street Films natočila v roce 2014 krátký film Hotel Praha, nyní se vrací jako porotkyně.

 „Vždy mne zajímaly především dokumentární filmy, které dokáží v lidech zarezonovat a upozorňují na aktuální témata nebo vliv jednotlivce na současné problémy. I z toho důvodu mne zaujal projekt My Street Films, který iniciuje zájem o dění kolem nás,“ říká Linda Kallistová Jablonská.

Dosavadně nejmladší členkou poroty My Street Films bude zástupkyně studentů bojujících za větší ekologickou odpovědnost Anna Mezgerová. Ve svých patnácti letech působí jako mluvčí Fridays for Future, iniciativy, která navazuje na stejnojmenné mezinárodní hnutí vzniklé po protestech švédské studentky Grety Thunberg. „Například klimatická krize je velice široké spektrum problémů, které nemají jednoduché řešení. Film nám může pomoct tento složitý problém lépe pochopit, a pokud se mu podaří zaujmout širší publikum, věřím, že může změnit i to, jak lidé tuto krizi vnímají a řeší,“ zamýšlí se Anna Mezgerová nad tím, jaký dopad může mít natočení dokumentárního filmu.

Třetí porotkyní se stane vedoucí projektu Dominika Andrašková, která My Street Films řídí od roku 2018. "Občanská angažovanost se i u nás stává spíše normou než výjimkou. A díky současným technologiím je film jedním z nejběžnějších způsobů vyjádření. Soutěž My Street Films pořádáme mimo jiné i proto, abychom poskytli hlas a platformu těm, kteří chtějí reflektovat aktuální dění nebo iniciovat změnu. Vítáme však i snímky poetické či osobně laděné," dodává Dominika Andrašková.

Uzávěrka pro přihlašování filmů je stanovena na 23. září 2019. Přihlásit se může kdokoliv, jehož film bude dokumentární povahy a nepřekročí stopáž 10 minut. Vítězný snímek bude uveden na festivalu Den Architektury, MFDF Ji.hlava a mezinárodní distribuci mu zajistí online platforma dokumentárních filmů DAFilms.cz.