Dokument Olga vstoupí do kin v květnu - nový celovečerní dokument o Olze Havlové od tvůrců filmu Občan Havel

20. březen 2014, 15:27
Dokument Olga vstoupí do kin v květnu - nový celovečerní dokument o Olze Havlové od tvůrců filmu Občan Havel

Stručný a výmluvný název Olga ponese nový celovečerní dokumentární film o výjimečné osobnosti – o bývalé první dámě Olze Havlové, který do českých a moravských kin uvedou v květnu tvůrci filmu Občan Havel (ČR 2007). Premiéra filmu je ohlášena na 15. května 2014 – tedy pouhé 4 dny před tím, než bude Výborem dobré vůle udělována jubilejní 20. Cena Olgy Havlové.

Ještě před tím v průběhu března film ve festivalové premiéře uvidí diváci největšího lidskoprávního filmového festivalu Jeden svět nejen na projekcích v Praze, ale také v dalších vybraných městech na regionálních ozvěnách festivalu. Námět a scénář filmu vzešly z pera Anny Freimanové a Miroslava Janka, který se současně ujal i režie a kamery. Film vznikl v produkci Jarmily Polákové ze společnosti Film & Sociologie v koprodukci s Českou televizí a do běžných kin film v květnu uvede distribuční společnost Aerofilms.

Olga: zpráva o sledování objekta, který odmítal vypovídat a dělal si, co chtěl

Cílem filmu nebylo natočit film o Olze Havlové jako pouhé partnerce Václava Havla, ale vykreslit portrét svérázné a přátelské ženy, která zejména od 70. do 90. let 20. století sehrála významnou společenskou roli – ve veřejné i soukromé sféře. Tento individuální příběh vypovídá mnohé také o atmosféře tehdejší doby.

„Na Olgu Havlovou vzpomínají přátelé jako na nejbližšího a nejspolehlivějšího parťáka Václava Havla, na kamarádku, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrou hostitelku, vášnivou hráčku a houbařku, milovnici přírody, ostrou glosátorku, statečnou a pilnou disidentku, jako na ženu moudrou a věcnou, vždy s nohama na zemi a vždy svou. Ti, kteří ji osobně neznali, vzpomínají na důstojnou a milovanou manželku hlavy státu a zakladatelku první charitativní organizace v moderních dějinách naší země,“ vysvětluje motivaci autorka námětu Anna Freimanová.

Film přináší velké množství dosud neznámých záběrů, fotografií a vyprávění. Olga je zde představena jako ostrá glosátorka, zásadová disidentka, štědrá hostitelka v pražském bytě i na Hrádečku, jako žena věcná, nesnášející jakoukoliv okázalost, naopak milující jemný humor a říkající vždy to, co si myslí. Její přátelé potvrzují, že ani v roli první dámy svůj životní přístup nezměnila a zůstala stát pevně nohama na zemi.

„Naším cílem bylo nalézt způsob vyprávění, který by divákům rozkrýval duchovní podstatu osobnosti, která je inspirativní a posilující a skrze emocionální kanály představil Olgu tak, jak zůstává obtisknuta v životech přátel, kamarádů a blízkých známých, kteří ještě stále kráčejí po této zemi. Životopisná data tím pádem zůstávají až na samém konci narativního spektra,“ doplňuje režisér filmu Miroslav Janek.

OLGA

Dokumentární film, Česká republika 2014
Námět: Anna Freimanová
Scénář, režie: Miroslav Janek
Kamera: Miroslav Janek
Zvuk: Vladimír Chrastil
Střih: Tonička Janková
Výkonná produkce: Jan Krása
Producent: Jarmila Poláková, F&S
Koproducent: Česká televize
Distributor: Aerofilms