Do Prahy míří hollywoodský filmový hudební skladatel James Newton Howard

11. září 2017, 20:24
Do Prahy míří hollywoodský filmový hudební skladatel James Newton Howard

Jeden z nejvšestrannějších a nejuznávanějších autorů současné filmové hudby James Newton Howard vystoupí 19. listopadu 2017 v pražském Kongresovém centru. Autor hudby k snímkům Já legenda, Hunger Games, Temný rytíř, Šestý smysl, Pretty Woman, Vodní svět, King Kong, Collateral, Znamení nebo Peter Pan a další vystoupí společně  s Českým národním symfonickým orchestrem. Vstupenky na koncert jsou v prodeji v síti Ticketportal.

Americký rodák James Newton Howard patří mezi nejúspěšnější filmové hudební skladatele současnosti. V rámci své kariéry spolupracoval například se skladatelem Hansem Zimmerem, se kterým vytvořil hudbu k batmanovským filmům Temný rytíř a Batman začíná. Howard během své kariéry pracoval na více než stovce filmů prestižních hollywoodských režisérů. Jeho posledním dílem je hudba k volnému pokračování kouzelnické ságy Harryho Pottera. Film z pera J.K. Rowlingové Fantastická zvířata a kde je najít má premiéru v listopadu 2016.

Skladatel Howard působí na hudební scéně třicet let. Během té doby vytvořil hudbu k filmům Vyvolený, Já legenda, Collateral, Volný pád, Krvavý diamant, Volný pád, Soukromá válka pana Wilsona, Cizinec a mnoho dalších. Jedno z jeho nejzásadnějších děl je autorská hudba k trilogii Hunger Games. Howard je zástupcem moderní a současné filmové hudby, jeho strhující kompozice doplňují nejnavštěvovanější filmy hollywoodu. V jeho tvorbě posluchač najde strhující skladby, které obohacují dramatické scény filmů, ale také romantické a melancholické melodie. Velmi často do svých kompozic Howard zařazuje často vokálové pasáže i mnohočlenné sbory. Proto se kromě symfonického orchestru publikum v Praze dočká také sólových zpěváků a mnohočlenného pěveckého sboru.

Howard byl v červenci v Praze navštívít Český národní symfonický orchestr, se kterým absolvuje kompletní turné. "Setkal jsme se v Praze s orchestrem, se kterým budeme vystupovat během turné. Dostal jsem na něj doporučení od mého přítele a skladatele Hanse Zimmera, který s nimi vystupoval. Těším se na spolupráci," řekl k v Praze a spolupráci s ČNSO.

James Newton Howard má na svém kontě osm nominací na cenu Oskar, čtyři  nominace Grammy a stejný počet Zlatých Globů. V roce 2008 byl vyhlášen nejlepším filmovým hudebním skladatelem v rámci ocenění World Soundtrack Awards. Celkem složil hudbu k více než 120 filmům.

Pražský koncert je naplánován na 19. listopadu 2017 v Kongresovém centru. Vstupenky na koncert lze zakupovat v síti Ticketportal.

James Newton Howard zkouší s Českým Národním Symfonickým orchestrem

Zdroj: JVS Group