Do Lednice na Světový den ledového vína

28. srpen 2013, 16:31

Lednicko-valtický areál přivítá letos již 3. ročník mezinárodní soutěže Světový den ledového vína. Stane se tak poslední srpnový víkend 31. srpna až 1. září, kdy se v lednickém zámku sejdou degustátoři, aby ohodnotili a vybrali to nejlepší ze světové produkce ledových a slámových vín.

Soutěž ledových a slámových vín Ice Wine du Monde získala patronát Mezinárodní organizace pro révu a víno v Paříži. Záštita této organizace podtrhuje vysokou mezinárodní úroveň a prestiž soutěže, kterou se Česká republika prezentuje ve světě. Pravidla OIV vyžadují, aby v hlavní soutěži byla zastoupena vína alespoň z osmi zemí, v každé z hodnocených kategorií se navíc musí objevit vína nejméně z pěti zemí a alespoň 20 procent vzorků v hlavní soutěži musí pocházet ze zahraničí.



CzechTourism soutěž organizuje s partnery, mezi které patří Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Národní vinařské centrum a Vinařský fond ČR, Národní památkový ústav, obec Ledniceměsto Valtice, Centrála cestovního ruchu Jižní Morava atd. Soutěž přivede do Česka řadu evropských odborníků, kteří ocení to nejlepší z produkce ledových, slámových a vybraných sladkých vín z celého světa.

Součástí třetího ročníku mezinárodní soutěže „Světový den ledového vína“ je bohatý doprovodný program – Open Air Festival vína, který je připraven pro širokou veřejnost. Těšit se můžete na ochutnávky vín z produkce moravských vinařů s možností nákupů vybraných produktů přímo od výrobců, ochutnávku a nákup regionálních specialit jihomoravského kraje, ukázky výroby tradičních řemeslných výrobků, hudební vystoupení, soutěže a odborné besedy a divadelní představení pro děti.



V sobotu od 11.00 do 17.00 hodin a v neděli od 11.00 do 16.00 hodin se také můžete zapojit do laické hodnotitelské poroty soutěžních vín přihlášených v rámci IceWine du Monde 2013. Po celý víkend také bude probíhat soutěž o drobné dárky či slosování o hlavní výhru. Po příchodu do areálu si budete moci vyzvednout leták s plánkem Lednicko-valtického areálu s vyznačenými soutěžními stanovišti, na nichž budou připraveny drobné soutěžní úkoly – pokud navštívíte vyznačená místa, obdržíte razítko k patřičné destinaci v plánku. V případě, že získáte, alespoň poloviční počet razítek z celkového počtu vyznačených destinací a odevzdáte leták v cílové stanici (označená schránka u pódia), bude se moci rozhodnout, zda si na místě vybere upomínkový předmět nebo raději postoupíte do celkového slosování.