Do kin vstoupí drama Bojovnice slunce, premiéru uvede Jana Andert

1. březen 2019, 14:25
Do kin vstoupí drama Bojovnice slunce, premiéru uvede Jana Andert

Drama, které podle skutečných událostí natočila francouzská režisérka Eva Husson, bylo vybráno do hlavní soutěže festivalu v Cannes. V hlavních rolích Golshifteh Farahani (Paterson, Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) a Emmanuelle Bercot (Můj král).

Snímek vstoupí do kin 7. 3., slavnostní premiéra proběhne v pondělí 4. 3. 2019.

PREMIÉRA ZA ÚČASTI JANY ANDERT
Slavnostní premiéra filmu proběhne v pondělí 4. 3.  v 19:00 v kině 35 Francouzského Institutu (Štěpánská 35)
Premiéru filmu Bojovnice slunce uvedou dvě výjimečné ženy s autentickými válečnými zkušenosti: kurdská novinářka a fixerka Lina Issa a česká fotografka a filmařka Jana Andert (autorka dokumentárního filmu V Mosulu). Po projekci bude následovat diskuse s Linou Issou a Janou Andert, která také představí své aktuální fotografie z míst bojů.

* Jana Andert, vystudovala fotografii a psychologii v Nizozemsku, pracovala jako fotografka pro módní návrháře a její snímky byly publikovány v médiích po celém světě. Její první seznámení s prací v neobvyklých podmínkách přišlo v roce 2015, kdy působila jako žurnalistka a fotografka v Sýrii. Tato zkušenost v ní probudila touhu ubírat se tímto směrem dál a už roku 2016 se vydala do Iráku, kde strávila osm měsíců v přední válečné linii v bitvě o Mosul. Z pobytu vznikl dokument V Mosulu (2018).
(zdroj: Česká televize, více viz https://www.ceskatelevize.cz/lide/jana-andert/).

O FILMU:

Mladá právnička Bahar navštěvuje svou rodinu v Kurdistánu. Při útoku extremistů umírá její manžel a ona sama se společně se synem stává i s dalšími ženami a dětmi rukojmím islamistů. Několik měsíců po úspěšném útěku velí jednotce Bojovnic slunce.

Jejím cílem je dobýt město, kde ji potkala tragická událost, a získat zpět svého syna. Při třídenní ofenzivě ji doprovází Mathilde, zkušená válečná reportérka, která se zabývá pohnutými osudy kurdských bojovnic a jejich pevnými sesterskými pouty. Film Bojovnice slunce je vtahujícím pohledem na hrdinství všedních lidí ve vyhrocené životní situaci. V hlavní roli Golshifteh Farahani (Paterson, Kuře na švestkách, Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta).

Oficiální synopse
Kdesi v Kurdistánu se velitelka vojenské jednotky „Bojovnice slunce“ Bahar připravuje na osvobození svého rodné město z rukou extremistů. Doufá, že se jí podaří najít svého syna, který je ve městě držen jako rukojmí. O útoku přijíždí reportovat francouzská novinářka Mathilde a stává se svědkem příběhu těchto výjimečných válečnic. Jejich životy byly obráceny vzhůru nohama a všechny bojují za stejnou věc: ženy, život, svobodu.

STRHUJÍCÍ PŘÍBĚH ŽENSKÝCH MILIC ZE SEVERNÍHO IRÁKU