Do Chorvatska už ne! 5 nových destinací k objevení

9. září 2019, 14:07
Do Chorvatska už ne! 5 nových destinací k objevení

Ty samé fotografie, to samé místo na pláži, ten stejný hotel... Pokud vás na dovolené místní prodavači již zdraví jménem a bez optání vám donesou na stůl vaši oblíbenou objednávku, je možná na čase změnit „lokál“. Představujeme vám 5 míst, které rozhodně stojí za prozkoumání a pár praktických rad na cestu k tomu.

Za novými zážitky

Konzervativní část našich duší by ráda jezdila na jeden dovolenkový flek několik let. Mnohem víc ale zažijete, pokud pustíte z řetězu tu dobrodružnou část, která jen čeká na příležitost. Troufnete si vyjet do nějaké destinace z našeho výběru?

  • Pamukkale, Turecko

moneta_kdykde_foto

Sněhově bílá jezírka v travertinu tvoří na vápník bohaté minerální prameny. Nádhera, která vznikala tisíce let, je zapsána ve světovém dědictví UNESCO, včetně pozůstatků antického města Hierapolis. 

Foto: Funda Taş, Pixabay.

  • The Giant’s Causeway (Obrovy schody), Severní Irsko

 MONETA KDYKDE

Kamenné čedičové schody vznikly sopečnou činností. Sloupce pokračují po celém útesu až pod hladinu moře. Jsou staré až 60 milionů let.

Foto: Patrick Metzdorf, Unsplash.

  • Whale Bone Alley (Alej velrybích kostí), Sibiř

moneta_kdykde_foto3

Na severu ostrova Yttygran (ležícího poblíž Čukotky) se nachází velké množství velrybích ostatků – podle různých zdrojů zde probíhaly iniciační rituály, nebo se tu připravovalo maso pro blízké vesnice.

 Foto: National Ocean Service, http://www.pbs.org/harriman/explog/081801_photos.html.

  • Crooked Forest (Křivý les), Polsko

moneta_kdykde_foto1

Borovice, vysázené v roce 1930, směřují k severu a poté se prudce ohýbají v růstu dozadu. Proč? Někteří věří, že mladé stromy zasáhla sněhová bouře, jiní tvrdí, že je takto ohýbal člověk kvůli výrobě nábytku či lodí. 

Foto: Iva Balk, Pixabay.

  • The Island of the Dolls (Ostrov panenek), Mexiko

moneta_kdykde_foto4

Kvůli stovkám, možná až tisícovce hraček si ostrov vydobyl pozici hrůzyplného místa. Děsivé panenky prý pomáhaly majiteli ostrova odehnat ducha tragicky zemřelé dívky, která se tu utopila. 

Foto: Esparta Palma, https://www.flickr.com/photos/esparta/2994076542/sizes/o/

Platební kartu s sebou!

Na světě snad už neexistuje turistický cíl, kde byste nepotřebovali peníze. Pokud si však s sebou nechcete vézt velkou hotovost (a to doporučujeme, mohli byste o ni snadno přijít), určitě si nezapomeňte vzít alespoň platební kartu. Pozor si dejte i na výhodný kurz. České koruny vyměníte snadno a výhodně za všelijaké měny například v aplikaci online směnárna od MONETA Money Bank.

Bankomaty na každém rohu

Ověřte si předem, zda můžete v cizině vybírat hotovost ze svého českého běžného účtu z bankomatu a kolik za to zaplatíte. Každá banka nabízí svým klientům různé ceny za výběry z bankomatu podle účtu, který vlastní. Některé banky nabízí dokonce výběry v zahraničí zdarma – gratis vyberete peníze v cizině například u běžného účtu Tom od MONETA Money Bank.

Nový svět

Až pojedete objevovat své limity a krásy zeměkoule, myslete i na snadný a bezpečný způsob, jak mít u sebe finance. Strčit kartu do bankomatu a vybrat si něco cizokrajných dukátů je mnohem méně rizikové než s sebou vézt hotovost na celou dovolenou.