Divoká Drive stage na Colours of Ostrava: Ruthie Foster, Hurray For The Riff Raff, Algiers nebo Dirtmusic

31. březen 2018, 21:57
Divoká Drive stage na Colours of Ostrava: Ruthie Foster, Hurray For The Riff Raff, Algiers nebo Dirtmusic

Drive stage na Colours of Ostrava se stala domovem energických, divokých a syrových kapel, které nabízí návštěvníkům festivalu strhující koncertní zážitky. Letošní program této oblíbené scény se může pyšnit předními zahraničními jmény z blues, country-rocku, gospelu, rocku, rockabilly i world music.

Nejvíce jsme hrdí na českou premiéru fenomenální zpěvačky Ruthie Foster, několikanásobné vítězky Blues Music Awards, třikrát nominované na Grammy, dále na americké Algiers a skupinu Hurray For The Riff Raff nebo na formaci Dirtmusic, kterou tvoří bývalý člen The Walkabouts Chris Eckman, a Australan Hugo Race, bývalý člen Nick Cave & The Bad Seeds,” zdůrazňuje jeden z dramaturgů Drive stage Jiří Moravčík. Novým partnerem Drive stage se stala značka MINI, která je součástí BMW Group Česká republika.

Playlist Drive stage 2018 zde:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLAiJyhm0iZIey6bGNfAQeILu2kktZ6JaT.

Ruthie Foster, která se v hlasování Living Blues Critics' Poll stala bluesovou umělkyní roku 2010, zpívala mimo jiné s The Allman Brothers Band nebo s legendárními Blind Boys of Alabama. Ráda také přebírá skladby od jiných, například od Adele, Lucindy Williams nebo Johnnyho Cashe, vždy ale do nich vloží pořádný kus sebe. Na posledním albu tak třeba s rezofonickou kytarou dodala pořádný bluesový “feeling” protiválečné War Pigs od Black Sabbath. Její životní příběh také není bez zajímavosti: odmalička zpívala v kostelním gospelovém sborua hrála po barechs bluesovými kapelami. Poté ale vstoupila do vojenského námořnictva, kde ji kolegové na vrtulníkové základně zasvětili do rocku a začala hrát v profesionální námořnické kapele. Po odchodu z armády se vrátila do Texasu a vždy obklopená fantastickými muzikanty a spolupracovníky se pustila do vlastní hudby, jak sama říká “trochu blues, trochu folku, trochu soulu, trochu rocku a gospel”.

Radikální transatlantický manifest Algiers zní jako výstražná siréna a připomíná výbušný koktejl rocku, gospelu, postpunku, soulu, noise a electro industriálu. Představují barometr těžké občanské frustrace z Brexitu, Trumpa, nárůstu rasového násilí, politického populismu a rozdělených společností. Algiers hráli na největších festivalech včetně hlavní scény Primavera Sound nebo předskakovali Depeche Mode na turné.  

Americká folk-country-rocková skupina Hurray For The Riff Raff je alter ego portorikánské písničkářky Alyndy Lee Segarra a už v názvu se hlásí ke všem podivínům, básníkům, vzpurným ženám a aktivistům. Všechna její předešlá alba stála za to, žádné z nich se však nevyrovná Navigator, osobnímu i hudebnímu návratu k vlastním kořenům a jedné z nejlepších nahrávek roku 2017.

Holy Moly & The Crackers z Newcastle si od roku 2012 vybudovali záviděníhodnou pověst strhující živé kapely. Směs folku, celtic rocku, ska, popu a Balkánu shrnuli pod hodně volný název “gypsy folk band”.

Američtí The Eagle Rock Gospel Singers vycházejí z gospelu, který však okořeňují rockem, blues a country, navíc s hlasy dvou fantastických zpěvaček Kim Garcia a Andrea Chita.

Jádro elektro-rockové skupiny Dirtmusic tvoří bývalý člen The Walkabouts Chris Eckman, rodák z amerického Seattlu, a Australan Hugo Race. Tranzovní zvuk jim na vynikajícím novém albu Bu Bir Ruya a na koncertech propůjčují další členové: hráč na elektrifikovanou loutnu saz Murat Ertel s perkusistou Ümitem Adakalem z turecké psychedelické kapely Baba Zula a náš bubeník Milan Cimfe.

V hudbě cenami ověnčeného senegalského zpěváka Cheikha Lô se přes sebe přelévají senegalský mbalax, nigerijský afrobeat, konžská rumba, ale i funky, kubánská salsa, karibské a brazilské rytmy.

Naked, srbská čtveřice skvělých muzikantů, kombinuje jazz, funk, swing a Balkán s lákavou středomořskou příchutí.

Americké Banditos tvoří pět zarostlých jižanských rockerů a zpěvačka s vřískavým hlasem Janis Joplin. Výsledkem je zběsilé rock country bluesové boogie, kdy si banjista plete bluegrass s hardcore, zpívající kytaristé zbožňují dřevní blues a zpěvačka Mary Beth Richardson ví, jakou sílu má gospel a soul.

Skupina zpěváků a hudebníků Jeong Ga Ak Hoe ze Soulu patří mezi světově nejproslulejší reprezentanty stylu gagok, souboru písní ze 14. století zapsaných na seznam UNESCO. Jejich emotivní představení přecházejí z meditace do vášnivého rytmického víru a nazpět.

Pětičlenná kapela Radio Cos pochází z galicijského přístavu A Coruña a je vedena dvěma famózními hráči na tamburíny. V nasazeníudivují také dudák, akordeonista a houslista, společně vždy rozhodnutí dát do koncertu snad úplně všechno.

Celkově festival, který proběhne od 18. do 21. července v unikátním industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic, nabídne na 21 venkovních i krytých scénách přes 350 programových bodů - koncertů, divadel, workshopů, diskusí v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, filmů i výtvarných akcí. K hlavním potvrzeným jménům patří:N.E.R.D, Kygo, Jessie J, London Grammar, Grace Jones, Joss Stone, George Ezra, Paul Kalkbrenner, Cigarettes After Sex, Kaleo, Future Islands, Beth Ditto, Ziggy Marley, Mura Masa, Aurora, Calexico, Seasick Steve, GusGus, Jon Hopkins (live), Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, HVOB, Algiers, Jacob Banks, Lucky Chops atd. Festival se na podzim 2017 dostal do desítky nejlepších největších festivalů v prestižní anketě European Festival Awards.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v e-shopu na webových stránkách festivalu www.colours.cz a v síti Ticketpro.Více informací na www.colours.cz.

Partneři festivalu:

Generální partneři: Česká spořitelna a ArcelorMittal Ostrava. Za podpory statutárního města Ostrava. Hlavní partneři: Agrofert, Skupina ČEZ, Radegast, Cylinders Holding. Exkluzivní partner: Česká televize. Generální mediální partneři: MF Dnes, Hitrádio Orion.Novým partnerem festivalu Colours of Ostrava je značka MINI, která je součástí BMW Group Česká republika.

 

Ruthie Foster (USA): https://www.youtube.com/watch?v=83rv_EtJG2c